Employer branding met AI – zet je bedrijf op de kaart!

Home » Employer branding met AI – zet je bedrijf op de kaart!

Het is tegenwoordig steeds lastiger om aan personeel te komen. Er zijn enorm veel werkgevers op de markt, die allemaal steeds slimmere methodes gebruiken om zichzelf op de kaart te zetten. Hoe maak je een sterke bedrijfsidentiteit en EVP met AI? En hoe pas je die employer branding met AI toe om je bedrijf aantrekkelijk te maken voor werkzoekenden? Je leest het in dit blog. 

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Stap 1: Bedrijfsidentiteit en -imago onderzoeken met AI

Het verbeteren van je bedrijfsidentiteit bestaat uit meerdere stappen. Om de identiteit van je bedrijf goed te kunnen uitdragen, moet je eerst voor ogen krijgen wat jouw bedrijf precies bijzonder maakt. Waarschijnlijk heb je daar al veel vaker over nagedacht sinds de oprichting van het bedrijf. Pak de documenten er nog eens bij en ga dan met AI na of er aanpassingen nodig zijn. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT of je website overeenkomt met je gewenste imago, en of dat imago aansluit bij de werknemers die je wilt aantrekken. Daarnaast is het verstandig om je klanten en huidige werknemers om hun mening te vragen. Hoe zien zij het bedrijf? Wat zijn kenmerkende aspecten van het werk bij jou als werkgever? Waarom hebben ze voor jouw bedrijf gekozen en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Het is verstandig om de strategie en identiteit van je belangrijkste concurrenten te analyseren. Ook dat kun je met AI-tools zoals Leapsome of Eletive doen.

Stap 2: Stel een EVP op op basis van je candidate persona

Nu je duidelijk voor ogen hebt wat je bedrijf uitdraagt, is het tijd om weer te kijken naar je werknemersdoelgroep. Wat stellen zij op prijs? Hoe trek je ze aan? Denk terug aan de persona die je eerder misschien al hebt gemaakt. Het is handig om op basis van de persona en je werkgeversidentiteit een EVP (Employer Value Proposition, oftewel de beloftes die jij als werkgever doet aan een sollicitant) op te stellen. De EVP bestaat uit salaris, flexibele werkmogelijkheden en andere voordelen. Je kunt aan ChatGPT vragen welke voordelen jouw persona of doelgroep het meest op prijs stelt. (Je kunt natuurlijk ook weer een enquête gebruiken en je huidige personeel vragen wat volgens hen de grootste voordelen zijn van het werken bij jouw bedrijf.) Als je alle gegevens bij elkaar hebt, vraag je ChatGPT om er één geheel van te maken. Vraag of je volledig bent (“bevat de EVP informatie over je werkgevers, identiteit, wat je aanbiedt, de werkomgeving en carrièremogelijkheden?”). Controleer ook of er geen foutjes in je tekst staan. ChatGPT kan de tekst vervolgens aanvullen of verbeteren. De afgemaakte EVP kun je gebruiken op je website en de beschrijving van je bedrijf in vacatures en andere wervende berichten.

Stap 3: Zet AI in om je employer branding te maximaliseren

Als je helemaal voor ogen hebt hoe je je identiteit als werkgever wilt gaan uitdragen, is het tijd om echt aan de slag te gaan. Maak een bedrijfsprofiel, pas je website aan en ga aan de slag met sociale media die aansluiten bij je doelgroep. Zorg dat je teksten aansprekend en foutloos zijn. Laat de vormgeving aansluiten bij je bedrijf, klanten en gewenste werknemers. Voeg eventueel interactieve AI-elementen toe om je website leuk en interessant te maken, zodat werkzoekenden meer tijd op je website besteden. Blijf monitoren hoe de nieuwe branding presteert en pas zo nodig teksten aan. Deze elementen kun je allemaal aanpakken: 

Websitecontent

Als je een mooie website hebt gemaakt, is het zonde als die niet gevonden wordt. Verdiep je in zoekmachineoptimalisatie. Een belangrijk onderdeel om aan te werken is het schrijven van content, zoals blogs. Daarin werk je gelijk de identiteit van je bedrijf verder uit. Als je meer over SEO weet, is het slim om een zoekwoordenonderzoek te doen. Waar zoeken mensen op als ze bij jouw website moeten uitkomen? Schrijf daarover. Er zijn veel goede AI-tools die je kunnen helpen bij het schrijven van SEO-blogs, zoals Koala en Scalenut. Ook kun je ChatGPT hierbij om hulp vragen. Je plaatst de geschreven tekst en een gerichte vraag, bijvoorbeeld: “Kun je nakijken of deze tekst goed vindbaar is in de zoekmachines? Onderzoek de zoekwoorden, metatitel, titeltags, URL-structuur en inhoudskwaliteit.” ChatGPT kijkt je tekst na en geeft gerichte tips voor het verbeteren ervan. 

Sociale media

Vooral als je jonge werknemers wilt bereiken, is het gebruik van sociale media voor employer branding heel belangrijk. Je kunt AI gebruiken om je huidige profielen (als je die hebt) te analyseren. Zijn ze interessant en aantrekkelijk? Passen ze bij de wensen van je doelgroep of persona? Vraag ChatGPT welke sociale media jouw doelgroep gebruikt en stel een contentplan samen voor elk aparte kanaal, zoals Instagram, LinkedIn of Facebook. Bijvoorbeeld: “Ik wil met mijn bedrijf werkzoekenden van generatie Z bereiken. Via welke kanalen zoeken zij naar vacatures? Wat vinden ze aantrekkelijk aan een bedrijf op sociale media?” (Het antwoord op die vraag: gebruik LinkedIn, Glassdoor, Indeed, Instagram, Snapchat, en job matching apps, Wees authentiek, geef aan welke maatschappelijke doelen je steunt, zorg voor een levendige opmaak en werk samen met bekende personen uit generatie Z.) Zo zorg je dat je de juiste mensen met de juiste content bereikt.

Bedrijfsprofiel

Als jouw bedrijf onderdeel uitmaakt van detacheringsprogramma’s of online databases en vacaturebanken, heb je waarschijnlijk een bedrijfsprofiel nodig. Dat is het “paspoort” van je bedrijf, waarmee je jezelf als werkgever introduceert aan potentiële nieuwe arbeidskrachten. De eerste indruk is tijdens zo’n zoektocht langs tientallen werkgevers cruciaal. Het is daarom belangrijk om het profiel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Met behulp van AI kun je dat gemakkelijk voor elkaar krijgen. Dat ziet er zo uit: “Ik wil werkzoekenden bereiken met mijn bedrijf. De ideale werkzoekende is (leeftijd, opleiding, interesses, woonplaats, enzovoort; of gebruik de gegevens van je persona). Hoe zorg ik dat ik deze werknemer aantrek met mijn bedrijfsprofiel?” Je kunt ook je geschreven bedrijfsprofiel invoeren en dan met dezelfde beschrijving vragen om verbeterpunten. ChatGPT zet dan wat voor- en nadelen van je profiel op een rijtje. 

Maak je website en sollicitatiegesprek interessanter

Heb je een goede kandidaat gevonden, maar is diegene nog niet helemaal om? Misschien kun je extra indruk maken door een hypermoderne AR-ervaring te bieden. Bijvoorbeeld door je kantoor of een typische werkdag te laten zien. Of misschien door de werkzoekende virtueel producten van je bedrijf te laten uitproberen. Een andere manier om AI in te zetten op je website is met een chatbot die de vragen van bezoekers snel en correct beantwoordt. Zoiets kun je ook doen met AI-applicaties zoals Koala of Watermelon.

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan je employer branding. Er zijn immers weinig werknemers beschikbaar, en zij hebben ook nog veel werkgevers om uit te kiezen. Met AI kun je ervoor zorgen dat je bedrijfsidentiteit en je werkgeversvoordelen duidelijk worden. Ook kun je employer branding met AI toepassen op je website, vacaturesites en sociale media om zoveel mogelijk mensen uit de juiste doelgroepen te bereiken en te overtuigen van de waarde van jouw bedrijf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023