SearchGPT: zoekmachine van OpenAI concurreert met Google

Home » SearchGPT: zoekmachine van OpenAI concurreert met Google

Deze week heeft OpenAI opnieuw het nieuws gehaald met de lancering van SearchGPT. Dat is een AI-functie waarmee je snel en gemakkelijk op het internet kan zoeken. SearchGPT is nog in de testfase, maar is een potentiële concurrent voor grote zoekmachines zoals Google. In dit nieuwsbericht leggen we je alles uit wat we weten!

Screenshot van de introductievideo door OpenAI

Wat kan SearchGPT van OpenAI?

Veel AI-modellen zijn getraind met informatie tot aan een bepaalde datum en geven daardoor oude informatie. Zelfs als ze wel bronnen van het internet kunnen gebruiken, zijn chatbots niet altijd even duidelijk. Daar komt verandering in met SearchGPT, een directe link tussen ChatGPT en het internet. Door te chatten met de bekende bot kun je dus ook vragen stellen waarvoor je normaal Google zou gebruiken. Dat kan van alles zijn. Denk aan de weersvoorspelling, informatie over een beroemdheid of tips voor de perfecte workout.. De chatbots van OpenAI zoeken megasnel websites in allerlei talen door en formuleren een toegankelijk antwoord. Daardoor ben je met SearchGPT veel minder tijd kwijt aan zoektochten over het web dan nu.

Wat is het verschil tussen SearchGPT, Google en Bing Copilot?

SearchGPT is een bijzonder product dat de volgende stap vormt in de ontwikkelingen rond AI op het internet. Volgens de meeste nieuwsbronnen is de zoekfunctie zo speciaal dat het de zoekmachine van Google zou kunnen overstijgen. En dat terwijl de zoekmachine van Google al zo’n 20 jaar oppermachtig is. Zo’n toppositie is niet zomaar weg, maar zou wel in gevaar kunnen komen door de nieuwe ontwikkelingen bij OpenAI. Wat zijn nu precies de verschillen tussen SearchGPT, Google en de slimme Copilot van Bing?

Zoeken met Google

Als je de zoekmachine van Google gebruikt, typ je in wat je wilt weten. Daarvoor gebruik je vaak korte beschrijvingen, bijvoorbeeld “festival Groningen augustus”. Het is niet gegarandeerd dat je gelijk goede resultaten krijgt. Dat komt door betaalde advertenties, reclames en ongewilde links naar grote webwinkels. Zelfs áls je de informatie vindt die je nodig hebt, staat die vaak op een ellenlange pagina in moeilijke taal. Grote kans dat je geen zin hebt om dat allemaal te lezen. 

Snel zoeken met Copilot

De Copilot van Bing lijkt een tussenstap te zijn in de ontwikkelingen van zoekmachines zonder kunstmatige intelligentie naar een volledig geïntegreerde zoekfunctie voor AI-chatbots. Bing Copilot is eigenlijk gemaakt om programmeurs te ondersteunen bij hun werk. Het model zoekt ook op het internet en geeft korte antwoorden met bronvermelding, maar is veel minder geavanceerd als het gaat om de weergave en het bespreken van de informatie. (Toen ik naar festivals in Groningen in augustus vroeg, kreeg ik één optie in juli en één in september…)

Slim zoeken met SearchGPT

SearchGPT biedt daarbij een perfecte uitkomst. Ten eerste doordat je niet meer hoeft na te denken over de verwoording van je vraag. Chatten met ChatGPT lijkt meer op hardop nadenken. Dus geen rare formulering zoals “festival Groningen augustus” maar gewoon “Zijn er eigenlijk nog leuke festivals in Groningen deze maand?” ChatGPT begrijpt wat je bedoelt én doorzoekt razendsnel het internet. Je krijgt je antwoord dus sneller. Bovendien kan de bot antwoorden kort en makkelijk verwoorden, zodat je geen lange websites door hoeft te lezen. Als de functie uiteindelijk wordt geïntegreerd in ChatGPT, kun je de kracht van de zoekmachine ook nog combineren met de andere talenten van de chatbot. Met SearchGPT heeft OpenAI een primeur in handen, die flinke concurrentie biedt voor zoekmachines als Google en Bing.

Voordelen van SearchGPT

Het nieuwe zoekmodel van OpenAI biedt volgens het bedrijf de volgende voordelen: 

  • Zoekt snel veel informatie op
  • Geen rare zoektermen en verwoordingen meer
  • Geeft antwoord in begrijpelijke taal
  • Gebruikt visuele elementen, zoals afbeeldingen
  • Vermeldt de gebruikte bronnen voor extra duidelijkheid
  • Geeft de mogelijkheid om door te vragen
  • Gebruikt feedback om zich verder te optimaliseren
  • Wordt geïntegreerd in ChatGPT voor naadloze samenwerking met andere functies

Nadelen van SearchGPT

Enkele verwachte nadelen van SearchGPT zijn de volgende:

  • Geeft geen duidelijkheid over privacy en zoekgeschiedenis
  • Vanwege de toegang tot openbare websites zijn er zorgen over copyright 
  • De vooroordelen van AI kunnen de zoekresultaten beïnvloeden
  • Wordt nog getest door een kleine groep gebruikers

Al met al is SearchGPT een bijzondere nieuwe manier om razendsnel informatie van het internet te krijgen. Al helemaal in combinatie met de andere functies van ChatGPT, zoals het schrijven van teksten, transformeert deze lancering de manier waarop we in de toekomst met online zoeken omgaan. Zodra SearchGPT online komt, kun je een review verwachten op onze toolpagina. Je kunt dan dus zoeken op het internet via de bekende chatbot. Als je nieuwsgierig bent, kun je je inschrijven voor de wachtlijst. We houden je op de hoogte van het laatste nieuws!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023