Hilarisch of eng? Deze AI-ketting van Friend is jouw beste vriend

Home » Hilarisch of eng? Deze AI-ketting van Friend is jouw beste vriend

Heb je behoefte aan wat extra emotional support? Kijk dan niet verder dan deze gadget van het bedrijf Friend. De AI-startup heeft als doel om geen productieve kunstmatige intelligentie te maken, maar producten waarmee de mens een band kan opbouwen. Het eerste product van Friend is een AI-ketting die de hele dag met je meeluistert en je beste vriend wil zijn. Klinkt eng? Wij vertellen je er alles over.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Wat doet de AI-ketting van Friend?

Afgelopen oktober schreven we over Call Annie, een AI-chatbot waar je mee kunt bellen om te kletsen. Nog geen jaar later zijn de ontwikkelingen razendsnel verdergegaan en bestaat er een AI-chatbot die je om je nek kunt hangen. De ketting van Friend luistert de hele dag met je mee en reageert dan op je dagelijkse activiteiten. Dat doet hij door je berichtjes te sturen op je telefoon. Herkent de hanger jouw bezigheden bijvoorbeeld als een sollicitatiegesprek, dan krijg je na afloop gelijk een appje over hoe goed je het hebt gedaan. Dat is toch fijn om te horen! Waar AI-assistenten zoals ChatGPT je vooral informatie en tips geven, is de ketting van Friend een speelse vriend die gewoon contact met je maakt. Zo gaat dat er ongeveer aan toe: 

De officiële trailer van Friend

Wat kan de AI-ketting precies?

De AI-ketting van Friend is aan het begin van 2025 beschikbaar. Hij gaat zo’n 93 euro kosten, wat vrij goedkoop is voor een AI-gadget. Voorlopig heb je ook geen betaald abonnement nodig om de ketting te gebruiken. Je downloadt de bijbehorende app en kunt hem gelijk gaan gebruiken. In de trailer heeft elke ketting een eigen naam. Of jouw AI-vriend die zelf kiest of dat jij dat via de app bepaalt, is nog niet bekend. Het is ook nog niet duidelijk of je verdere invloed hebt op de persoonlijkheid van jouw ketting, of dat die ontstaat uit de manier waarop jullie met elkaar omgaan (wie denkt nu nog meer terug aan zijn oude Furby?). Tenslotte verwachten sommige experts dat er een tweede versie van de AI-ketting zal komen die ook terug kan spreken, zoals je in een sciencefictionfilm zou verwachten. Voorlopig gaan alle reacties van de gadget via berichtjes in de app.  

Is de AI-ketting betrouwbaar?

Misschien doet een ketting die de hele dag luistert wat je doet je wel denken aan een sciencefictionfilm. AI-gadgets met dit soort meeluisterfuncties bestaan al wat langer en zijn voor veel mensen een bron van zorgen. Volgens de 21-jarige maker is de nieuwe gadget volledig betrouwbaar. Hij zou geen gevoelige informatie opslaan of onthouden. Hoe de privacy-instellingen precies werken, blijft echter onduidelijk. Een tweede zorg is dat de ketting volgens de ontwerper over een tijdje een echte vriend zal zijn voor wel 10 procent van de Amerikaanse jongvolwassenen. Het is al langer bekend dat eenzaamheid onder de jeugd een groot probleem is, maar zo’n afhankelijkheid van AI voor sociaal-emotioneel welzijn is volgens psychologen geen goed idee.  

De nieuwe ketting van Friend is een simpele techniek met een grote ambitie: AI tot jouw beste vriend maken. Het is duidelijk dat robots steeds meer taken overnemen van de mens en nu dus ook een emotionele band met ons willen opbouwen. Er zijn daarom veel zorgen over privacy. Bovendien moet blijken of de gesprekken met Friend ook echt tegen eenzaamheid helpen. De bedenker raadt zijn klanten aan om ook contact te maken met echte mensen. Dat kan bijvoorbeeld via de bijbehorende website, die een online ontmoetingsplek voor alle “kettingdragers” moet worden. Zou jij een AI-bestie willen hebben, of heb je liever een ouderwetse menselijke vriend? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023