Hoeveel woorden heeft deze zin? Een makkelijke vraag die ieder mens binnen een aantal seconden kan beantwoorden. Toch is dat soort simpele logica heel lastig voor AI-modellen. Het nieuwe OpenAI-o1 brengt daar verandering in. Vanaf gisteren is de preview van het revolutionaire model beschikbaar. Het heeft veel geleerd over de wetenschap en kan steeds beter redeneren, waarbij de gebruiker alle denkstappen kan volgen. Maar wat heeft dat toch met aardbeien te maken? Je leest het in dit blog.
Afbeelding gemaakt met ChatGPT
Wat is OpenAI-o1?
Gisteren liet OpenAI weten dat er een serie nieuwe AI-modellen wordt gelanceerd: o1 en o1-mini. Die zijn nu ook al als preview beschikbaar. Bijzonder aan deze modellen is dat ze goed kunnen redeneren. Ook hebben ze veel meer kennis van de wereld, vooral op het gebied van bètawetenschappen zoals wiskunde, natuurkunde, programmeren en biologie. Daardoor geven ze steeds betere antwoorden op lastige vragen. Op de website van OpenAI zie je verschillende video’s waarin professionals de AI als assistent gebruiken. Ze stellen lastige vragen, bijvoorbeeld over genetisch onderzoek of kwantummechanica. OpenAI-o1 geeft een goed antwoord en laat ook alle tussenliggende denkstappen zien. Daardoor zien de gebruikers snel of het antwoord betrouwbaar is.
Het aardbeienprobleem en andere logica
Een van de voorbeeldvideo’s bevat een simpel verhaaltje. Dat gaat als volgt. Er zit een aardbei in een drinkglas. Iemand zet het glas omgekeerd op tafel. Even later zet hij het glas in de magnetron. Waar is de aardbei dan gebleven? Mensen weten gelijk dat de aardbei nog op tafel ligt, omdat het glas op de kop stond. Voor ChatGPT was dat lange tijd niet zo logisch. Door de kennis van natuurkunde én de betere denkstappen komt er nu een duidelijk antwoord uit. Een ander voorbeeld is de vraag hoeveel woorden er in een zin zitten. Laten we dat zelf eens proberen met de vraag “Geef een antwoord van precies 7 woorden”:
Voor wie is OpenAI-o1?
Het nieuwe OpenAI-o1 is getraind als PhD-student en heeft nu veel kennis van programmeren, natuurkunde, wiskunde en biologie. Volgens OpenAI is het o1-model ideaal voor iedereen die met dit soort vakgebieden te maken heeft. Een snel en krachtig model speciaal voor iedereen die met codes werkt, is OpenAI-o1 mini. Deze assistent is goedkoper dan het normale o1-model en excelleert in redeneren over codes, zonder dat het veel kennis van de echte wereld heeft.
Hoe moet je OpenAI-o1 gebruiken?
Wil je zelf met de nieuwe modellen aan de slag? Om de previews te gebruiken, heb je een betaald account (Plus of Team) voor ChatGPT nodig. Je klikt linksboven op het model en selecteert o1 of o1-mini. Voorlopig kun je 30 berichten per week naar o1 sturen en 50 naar o1-mini. OpenAI werkt ook aan een functie waarbij ChatGPT zelf kiest welk model het beste antwoord op jouw vraag kan geven. Uiteindelijk zal o1-mini gratis te gebruiken zijn voor alle gebruikers! Let wel op: de modellen zijn nog niet geschikt voor veel basisfuncties, zoals zoeken op het internet en afbeeldingen maken. Daarvoor kun je beter de “gewone” GPT-4o gebruiken.
OpenAI-o1 is een nieuwe stap richting slimme kunstmatige intelligentie die niet onderdoet voor de mens. Steeds meer wetenschappers en andere hoogopgeleiden werken samen met het model om tijd te besparen of zelfs tot nieuwe inzichten te komen. GPT-o1is nog niet perfect, maar wel erg leerzaam. Juist doordat je de denkstappen van de chatbot kunt volgen, leer je meer over hoe AI denkt. Daardoor kun je zelf beter met de chatbot communiceren. Wat is het slimste antwoord dat jij van GPT-o1 hebt gekregen? Laat het weten in de reacties!