GPT-4o: een nieuwe stap richting menselijke communicatie met AI

Home » GPT-4o: een nieuwe stap richting menselijke communicatie met AI

Stel je voor dat AI altijd en overal beschikbaar is. Ben je aan het programmeren, dan kijkt een slimme assistent mee op je scherm. Maak je je klaar voor een sollicitatiegesprek, dan videobel je met een tool die tips geeft over je kleding. En ben je uit eten, dan kun je een foto van je bord of de menukaart sturen voor tips, informatie en zelfs voedingswaarden. Klinkt futuristisch? Het kan allemaal met het nieuwe GPT-4o, een nieuwe stap richting menselijke communicatie met AI!

Zo ziet de nieuwe interface van ChatGPT eruit

Wat is er nieuw aan GPT-4o?

Op 13 mei kondigde OpenAI een grote update aan. Het nieuwe model GPT-4o is uitgebracht. GPT-4o is slim, snel en goedkoop. Ook is het model beter in programmeren, Engels en andere talen, zoals het Nederlands. De belangrijkste verbetering is dat GPT-4o op een menselijke manier communiceert: snel, met een eigen stem en volgens OpenAI zelfs met emotie! Deze veranderingen zul je de komende tijd gaan zien: 

Live communicatie

Heb je live assistentie nodig, zonder foto’s en documenten te maken? ChatGPT kan vanaf nu ook via stem communiceren. Vraag bijvoorbeeld naar de regels van een sportwedstrijd die je bekijkt. Of kom erachter of je outfit past bij het sollicitatiegesprek dat je straks hebt:

Nog handiger is dat je binnenkort je scherm live kunt delen met ChatGPT. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld met een lastige rekensom bezig bent. GPT-4o kijkt met je mee en stelt vragen op de manier die jij vraagt, zodat je samen tot de juiste oplossing komt! Bijzonder aan deze livefuncties is dat GPT-4o even snel reageert als een mens! Een voorbeeld zie je in deze video:

Toegang tot het internet

Een belangrijke valkuil van ChatGPT was dat het model beperkte toegang had tot het internet via een aparte browserfunctie. GPT-4o doorzoekt tijdens het gesprek relevante websites en vertelt je hoeveel websites het heeft bezocht en welke informatie daaruit is gebleken. 

Nog meer voorbeelden van de nieuwe functies zie je op de website van OpenAI. De nieuwe functies zijn voor iedereen beschikbaar, maar betalende gebruikers kunnen vijf keer zoveel berichten aan GPT-4o sturen als gratis gebruikers. Met een bedrijfsaccount wordt dat aantal nog hoger. Wat de limieten precies worden en wanneer elke functie te gebruiken is, is nog niet bekend.

Wat is er nog meer nieuw?

Het model GPT-4o is niet het enige nieuwe onderdeel van de grote update. De volgende nieuwe functies worden voor zowel ChatGPT 4 als GPT-4o beschikbaar:

Foto’s en documenten bespreken

In ChatGPT 4 en 4o kun je nu foto’s sturen. Je krijgt dan allerlei informatie over wat er op de foto staat. Maak je bijvoorbeeld een foto van een stukje appeltaart, dan kan je vragen stellen over de geschiedenis ervan, de voedingswaarde en lekkere combinaties met drankjes of extra ingrediënten. Net als bij het aanpassen van afbeeldingen, kun je met een cirkeltje aangeven welk deel van de foto belangrijk is:

Afbeelding van OpenAI 

Heb je geen foto, maar een Worddocument of een tabel in Excel waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Vanaf nu kun je in ChatGPT 4 ook documenten uploaden, die worden geanalyseerd of samengevat. Als Enterprise-gebruiker kun je nu ook documenten uploaden in GPT-4o. Dat is handig voor geavanceerdere analyse, bijvoorbeeld van ingewikkelde data. 

Memory: personaliseer je gesprekken

Met de nieuwe Memory-functie geef je relevante informatie over jezelf. De chatbot onthoudt dat en houdt er rekening mee. Ook dat is een stap richting menselijke communicatie met GPT-4o. Stel je voor dat je hebt aangegeven dat je een glutenallergie hebt. Een paar weken later vraag je naar leuke restaurants in de buurt van je huis of vakantieadres. Als je de Memory-functie gebruikt, zal ChatGPT alleen restaurants aanbevelen die glutenvrije opties hebben. Bovendien kun je informatie over je woonsituatie of huisgenoten geven, bijvoorbeeld zodat ChatGPT een plaatje kan maken van de huisdieren die je beschreven hebt.

Voorlopig is de Memory-functie nog niet beschikbaar in Europa. Zodra dat wel zo is, bepaal je zelf of je hem inschakelt of niet. Ook kun je eerder gedeelde informatie weer verwijderen. Toch is het verstandig om geen gevoelige inhoud te delen. Je weet nooit zeker wat er met je gegevens gebeurt. 

GPTs gebruiken

GPTs zijn gepersonaliseerde chatbots die je maakt binnen ChatGPT. Je stelt ze in op een bepaalde persoonlijkheid, houding of functie. Bijvoorbeeld een geduldige huiswerkbegeleider, een adviserende vriend of een enthousiaste copywriter. GPTs waren al beschikbaar in ChatGPT 4. Nu zijn ze ook te maken en te downloaden via GPT-4o. Daardoor krijgen ook niet-betalende gebruikers (beperkte) toegang tot GPTs.

Desktopapp

Naast alle nieuwe functies komt er een nieuwe app. Daarmee heb je in je desktop via een simpele toetsencombinatie toegang tot ChatGPT. Je hoeft het programma dan niet helemaal op te starten. De app wordt eerst beschikbaar voor plusgebruikers van macOS. Binnenkort krijgen ook niet-betalende gebruikers van macOS én Windowsgebruikers een desktopapp! Hieronder zie je hoe hij eruit gaat zien:

Opmaak

Zoals je aan de eerste afbeelding van dit blog aan kunt zien, heeft ook de layout van ChatGPT een metamorfose ondergaan. De interface vult bijna het hele scherm. Je kunt het menu met eerdere gesprekken en GPTs aan de linkerkant gemakkelijk inklappen. Bovendien zie je op het beginscherm een aantal creatieve suggesties voor dingen die je aan ChatGPT kunt vragen.

De release van GPT-4o is een belangrijke stap naar menselijke communicatie met robots. Doordat het nieuwe model met een menselijke stem kan reageren op foto’s, livevideo’s en je gedeelde scherm, komt de gebruikservaring steeds dichter bij het praten met een vriend. Een hele slim vriend dan, die ook nog eens snel reageert, onthoudt wat je over jezelf vertelt en altijd bereikbaar is. Wat vind jij van GPT-4o? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023