Nieuwe functie in ChatGPT: afbeeldingen aanpassen

Home » Nieuwe functie in ChatGPT: afbeeldingen aanpassen

Als je ooit afbeeldingen hebt gemaakt met ChatGPT of een andere AI-afbeeldingsgenerator, heb je dit vast weleens meegemaakt. Je laat een afbeelding maken, die op één element na perfect is. Maar als je AI vraagt om het plaatje aan te passen, lukt dat niet. Je krijgt een heel andere, nieuwe afbeelding te zien. Wij hebben goed nieuws voor je: met de nieuwe functie van ChatGPT kun je afbeeldingen aanpassen! Hier lees je hoe het werkt en zie je een paar leuke voorbeelden van de nieuwe functie.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Wat is de nieuwe functie van ChatGPT?

Als je tot een poosje geleden een afbeelding in ChatGPT wilde aanpassen, moest je helemaal opnieuw beginnen. De kans was dan groot dat je een compleet ander plaatje kreeg, dat eerder verslechterd dan verbeterd was ten opzichte van het origineel. Met de nieuwe functie van ChatGPT kun je afbeeldingen gemakkelijk aanpassen. Je hebt bijvoorbeeld een plaatje gemaakt van een hond met een tennisbal, zoals hier.

Stel je voor dat je alleen de kleur van de tennisbal wilt veranderen. Je selecteert dan de bal (hoe je dat doet, lees je zo). Met een nieuwe tekstopdracht verander je alleen de kleur van de tennisbal. De rest van de afbeelding blijft dan hetzelfde.

Hoe pas je afbeeldingen aan in ChatGPT?

Als je de nieuwe functie wilt uitproberen, moet je ten eerste een plaatje laten maken door ChatGPT. Open het programma en geef een opdracht, bijvoorbeeld “Maak een afbeelding van een man die hamburgers maakt op een barbecue. Het is lekker weer en de bomen staan in bloei.” ChatGPT maakt dan het eerste plaatje. Als je op afbeelding klikt, krijg je het menu met de nieuw functie te zien:

Klik op het paletje. Je kunt met de schuifknop aanpassen hoe groot je “pen” is. Dan selecteer je een gebied met het pennetje. Over dat stukje van de afbeelding kun je dan een nieuwe instructie geven in het tekstvakje aan de rechterkant. Je kunt bijvoorbeeld de kleur of vorm van een voorwerp veranderen, of elementen weghalen of toevoegen.

Nadat je de nieuwe opdracht hebt gegeven, kan het even duren voor de tweede afbeelding is gemaakt. Natuurlijk kun je de nieuwe afbeelding weer op dezelfde manier aanpassen, totdat je tevreden bent.

Het is wel te zien dat ChatGPT geen Nederlands programma is en niet precies begrijpt hoe kaassoufflés eruit horen te zien. Ik vervang het gerecht nog een keer op dezelfde manier door de kaassoufflés met het pennetje te selecteren en de opdracht “verander de kaassoufflés in grillworsten” te geven. Dat is beter!

Nog een nieuwe functie

Naast het aanpassen van afbeeldingen kun je via Dall-E, de afbeeldingsgenerator van ChatGPT, nu stijlen en verhoudingen kiezen voor je afbeeldingen. Druk je op de shuffle-knop, dan krijg je nieuwe aanbevelingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een reep chocola in lava-stijl?

Beperkingen van de nieuwe functie

Er is nog niets gepubliceerd door OpenAI over de nieuwe functie. We weten dus niet wat de bedoelde voor- en nadelen van de functie zijn. Uit ons eigen onderzoek bleek dat lang niet alle aanpassingsverzoeken goed gaan. ChatGPT heeft bijvoorbeeld nog steeds moeite met het genereren van tekst in een afbeelding, ook als je de tekst selecteert en vraagt om het te verbeteren. Hier zie je twee afbeeldingen van een poster voor een rockfestival. Ik heb de tekst in de eerste afbeeldingen geselecteerd en gevraagd om het te veranderen in “rock festival”, maar dat gaat niet helemaal zoals bedoeld:

Ook het veranderen van vormen (bijvoorbeeld “maak de bal vierkant”) gaat niet helemaal goed. Waarschijnlijk wordt de functie binnenkort verder verbeterd. Tot die tijd gaan we gewoon uitproberen wat er wel en niet lukt!

De nieuwe functie van ChatGPT is een handige tool waarmee je delen van een afbeelding kunt selecteren die je met behulp van een tekstopdracht laat veranderen. Op die manier hoef je bijna perfecte afbeeldingen niet te laten gaan als je een klein detail wilt aanpassen. We houden je op de hoogte van al het AI-gerelateerde nieuws! Wat voor afbeeldingen ga jij proberen te maken? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023