AI op het EK voetbal: schot in de roos!

Home » AI op het EK voetbal: schot in de roos!

Het is bijna zover: vanavond wordt de eerste wedstrijd van het EK voetbal gespeeld. Net als bij veel andere moderne en populaire evenementen is de organisatie goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie. AI komt steeds meer voor in de sportwereld. Een halfjaar geleden schreven we nog over AI in de wereld van Formule 1. In dit blog lees je hoe AI wordt toegepast op het EK voetbal!

Afbeelding gemaakt door ChatGPT

Een slimme bal (vanaf dit EK!)

Vanaf dit EK gebruiken de spelers een voetbal met een slimme sensor! De nieuwe bal is gemaakt door Adidas en Kinexon. Hij heet de connected (verbonden) bal en stuurt 500 keer per seconde informatie over waar de bal geraakt is. De scheidsrechters gebruiken ook veel camera’s en AI-systemen die 3D-visualisaties maken. Zo krijgen ze veel informatie over de positie van de spelers en de bal. Daardoor kunnen ze sneller beslissingen maken over buitenspel, hands en penalty’s. Door de sterke kern en innovatieve structuur van de buitenkant is de bal bovendien erg snel. Een versie zonder sensor is te koop onder de naam Fussballliebe (voetballiefde). 

AI voor voetbaltrainers

Niet alleen de scheidsrechters hebben voordeel van de laatste AI-ontwikkelingen. Ook trainers maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat doen ze op verschillende manieren:

Opstelling bepalen

Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen trainers bepalen wat de slimste opstelling is voor elke wedstrijd. Informatie over de spelers, de tegenstanders, het stadion en eerdere wedstrijden worden gecombineerd in een advies over de beste opstelling om te scoren of juist te verdedigen. AI kan zelfs wedstrijden van de tegenpartij analyseren om achter hun sterke en zwakke punten te komen…   

Persoonlijke instructies en oefeningen

AI kan snel patronen herkennen. Dat is handig als trainers informatie over elke speler willen vragen. Hij krijgt dan een samenvatting van de prestaties van de voetballer. Ook geeft AI suggesties voor oefeningen om de zwakkere punten aan te pakken, bijvoorbeeld penalty’s. Een compleet trainingsplan of een wedstrijdsimulator zijn ook geen probleem voor een slimme tool! Zo krijgen de spelers slim advies om hun prestaties te verbeteren en kunnen ze nieuwe strategieën voor zich zien zonder fysieke inspanning.

Hoekschoppen oefenen

Er is een apart onderzoek gedaan naar hoe AI trainers kan helpen bij het verbeteren van de hoekschoppen van het team. De tool TacticAI is getraind op duizenden hoekschoppen uit de Engelse Premier League en kan op basis van die data veel informatie geven over de perfecte hoekschop. Waarschijnlijk gaan (vooral rijke) voetbalclubs dit soort slimme tools steeds vaker gebruiken. Toch is het de bedoeling dat de tools op lange termijn voor elke club beschikbaar worden. Meer informatie over de slimme technologie van de KNVB vind je in deze podcast.

Minder blessures, sneller herstel

Voetbalblessures zijn heel vervelend, vooral tijdens een belangrijk kampioenschap zoals het EK. Ook het Nederlands elftal kampt er momenteel mee. Hierbij kan kunstmatige intelligentie ook van dienst zijn. Op basis van informatie over eerdere wedstrijden stelt AI een advies op over veelvoorkomende blessures. Spelers krijgen ook tips over manieren om die blessures te voorkomen. Raken ze toch geblesseerd? Het Ierse bedrijf Kitman Labs heeft allerlei AI-gereedschappen ontwikkeld waarmee trainers de gezondheid van elke speler bijhouden. Ze kunnen dan precies zien welke speler wat voor blessures heeft en hoe zwaar iedereen mag trainen. Deze tools helpen het medisch personeel ook bij het opstellen van behandelplannen.

Een slimme scout!

Ook scouts van clubs zoals FC Bayern en Hertha BSC gebruiken AI om nieuwe spelers te vinden. Een voorbeeld van zo’n programma is SAP Sports One. Die tool kan automatisch scoutingsrapporten maken over nieuwe kandidaten. Het programma analyseert de rapporten en bepaalt welke speler de beste aanvulling op het team is. Zo maken clubs snelle, goede beslissingen over welke voetballers ze willen aannemen. Dat bespaart veel tijd, moeite en (reis)kosten. Clubs die AI al gebruiken om te scouten, zijn er vaak erg tevreden over. 

De toekomst voorspellen?

Tegenwoordig gebruiken veel teams AI ook om voorspellingen te doen. Als er genoeg trainingsdata gebruikt wordt, kan kunstmatige intelligentie voorspellen of een speler wel of niet raak zal schieten. Daarnaast voorspelt AI wedstrijduitslagen. Dat gaat niet altijd vlekkeloos. Verloopt de wedstrijd zoals verwacht, dan klopt de voorspelling meestal wel. Maar als er ineens andere spelers meedoen, als het weer omslaat of als een emotionele kwestie het spel beïnvloedt, zal de voorspelling van AI vaak niet meer kloppen. (AI verwacht trouwens dat Engeland het EK voetbal gaat winnen, terwijl onderzoeksbureau CIES denkt dat Spanje de trofee mee naar huis zal nemen.)

AI voor fans van het EK voetbal

Voetbal draait natuurlijk grotendeels om het publiek: de voetbalfans. Met behulp van kunstmatige intelligentie krijgen fans gepersonaliseerde content en spelletjes om thuis of tijdens het wachten in het stadion te spelen. Zo blijven ze betrokken bij het voetbal en hoeven ze zich geen moment te vervelen! Let wel goed op als je een verdacht goedkoop ticket of een andere deal ziet staan die te mooi is om waar te zijn. Cybercriminelen slaan vaak flink toe tijdens grote evenementen zoals het EK!

Ook in de voetbalwereld gebruiken we steeds meer AI. Dat zul je ook gaan zien als je de komende tijd naar het EK kijkt. Niet alleen de spelers hebben iets aan kunstmatige intelligentie, maar ook de trainers, scheidsrechters, het medische team en zelfs de fans. Momenteel gebruiken vooral rijke clubs slimme toepassingen, maar ze worden steeds toegankelijker. In de toekomst zullen we dus steeds meer van dit soort functies gaan zien. Wat vind jij van het gebruik van AI op het EK? En met welke voorspelling ben je het eens: die van AI of die van onderzoeksbureaus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023