De toekomst van Formule 1: het debuut van AI in Abu Dhabi

Home » De toekomst van Formule 1: het debuut van AI in Abu Dhabi

Afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi werd er voor het eerst gebruik gemaakt van AI. Deze techniek werd parallel aan de huidige technieken ingezet om overtredingen van track limits te bepalen. Er is sprake van een track limit overtreding wanneer een coureur met vier wielen over de witte lijn, die rondom de baan ligt, gaat. Track limits zijn het hele seizoen al een veelbesproken onderwerp.

Afbeelding gemaakt met Dall-E 3.

FIA’s hoofdpijndossier: track limits

Na de Grand Prix van Oostenrijk mocht de FIA (internationale federatie van nationale auto-, motorsport- en motorclubs) zich buigen over maar liefst 1200 track limit overtredingen. Een grote klus die uiteindelijk pas 5 uur na de grand prix geklaard was. Het resultaat? Twaalf straffen die achteraf uitgedeeld werden. 

In de Grand Prix van Austin was het weer raak. Twee weken na de race ging het Haas F1 team in protest tegen de wedstrijduitslag? Waarom? Track limits in bocht 6 waren niet bestraft, terwijl meerdere coureurs hier de bocht afgesneden hadden. Dit was duidelijk te zien op onboard beelden en zou het wedstrijdresultaat van Haas positief beïnvloeden. Toch kon de FIA hier niets mee omdat het geen nieuw bewijs was.

Experiment met het AI programma Computer Vision

Dat gedoe met track limits moet makkelijker kunnen, toch? Daar is de FIA het mee eens, want afgelopen weekend werd er geëxperimenteerd met AI-software. Deze software maakt het gemakkelijker om overtredingen van track limits te bepalen. De techniek waar dit weekend gebruik van is gemaakt, heet Computer Vision en komt oorspronkelijk uit de geneeskunde. Daar wordt het gebruikt bij kankeronderzoek. De techniek ziet het wanneer er duidelijk geen sprake is van kanker. De overige gevallen worden opnieuw bekeken door artsen.

En dit is precies hoe de FIA het wil gaan doen. In een nieuwsbericht op de website van de FIA wordt uitgelegd hoe ze gebruik gaan maken van Computer Vision. Hier wordt uitgelegd dat de gevallen waarbij geen menselijk oog nodig is om track limits te bepalen, gemakkelijk kunnen worden afgehandeld door een computer. Het doel van de FIA is dat deze technologie er uiteindelijk voor zorgt dat ze alleen nog maar hoeven te kijken naar een aantal twijfelgevallen. Dit bespaart veel tijd en zorgt ervoor dat minder mensen zich over de track limits hoeven te buigen.

In het Ziggo Sport Race Café werd de AI techniek verder toegelicht: 

“Ze gaan een AI systeem dat gekoppeld is aan camera’s gebruiken. (…) Op het beeld wordt er een lijn getrokken en die gaat meten hoeveel pixels die lijn raken.” 

Olav Mol

Volgens de expert van het Race Café kijkt er elk raceweekend een groep van ongeveer tien mensen naar track limits en blijft er toch 20% van de overtreden track limits onopgemerkt. Mede door dit systeem moet die groep mensen, maar ook de foutmarges, kleiner worden. Het systeem is zelflerend en kan dus uiteindelijk automatisch de melding van overschrijding van track limits in beeld zetten. Als alles naar verwachting verloopt zal het AI-systeem het komende jaar of anderhalf jaar definitief in gebruik worden genomen.

Lewis Hamilton over AI in de Formule 1

Maar AI is niet alleen nuttig voor het bepalen van track limits. Op de lange termijn zou het de stewards zelfs kunnen helpen bij het uitdelen van straffen voor overtredingen. In een interview van Autosport gaf coureur Lewis Hamilton al aan dat hij het wel ziet zitten om AI toe te passen in de Formule 1. Straffen worden momenteel door de stewards uitgedeeld, maar de beslissingen die zij nemen zijn vaak inconsistent. 

“Ik denk dat we moeten beginnen met het onderzoeken van AI voor dit soort zaken, zodat er goede beslissingen worden gemaakt. Ik zou willen zien of AI het beter kan doen of niet.”

Lewis Hamilton

Het eerste experiment met AI in de Formule 1 is achter de rug. AI kan in de toekomst een handig hulpmiddel worden om de foutmarges te verkleinen. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat AI de Formule 1 in de toekomst kan brengen. Wat denk jij? Moet de FIA artificiële intelligentie in gaan zetten om de straffen in de Formule 1 te bepalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023