Nieuw bedrijf van OpenAI-oprichter: Safe Superintelligence Inc.

Home » Nieuw bedrijf van OpenAI-oprichter: Safe Superintelligence Inc.

Safe Superintelligence Inc. Het klinkt misschien als een bedrijf uit een sciencefictionfilm, maar niets is minder waar. Ilya Sutskever, Daniel Gross en Daniel Levy hebben deze week aangekondigd dat ze een nieuwe startup oprichten. Wat het nieuwe bedrijf precies inhoudt en wie deze oprichters zijn, lees je in ons blog.

Aankondiging van Safe Superintelligence Inc. op X

Safe Superintelligence Inc.

Het nieuwe bedrijf van AI-topman Ilya Sutskever krijgt als enige en belangrijkste doel om veilige superintelligentie te ontwerpen. Daarbij gaan veiligheid en technische mogelijkheden hand in hand. Het Amerikaanse bedrijf krijgt twee vestigingen: in Palo Alto (VS) en Tel Aviv (Israël). De oprichters zijn nog bezig met het rekruteren van de ideale medewerkers.

Wie zijn de oprichters?

Ilya Sutskever is een prominente computerwetenschapper, gespecialiseerd in neurale netwerken en deep learning. Hij is een van de oprichters van Open AI, het grote AI-bedrijf achter tools als ChatGPT. Hij richtte het bedrijf in 2015 op in samenwerking met veel anderen, waaronder Elon Musk en Sam Altman. Na een conflict waarbij CEO Altman werd ontslagen en daarna weer terugkwam, verlieten veel werknemers het bedrijf. Ook Sutskever hoort bij die groep. De informaticus sprak in het bericht over zijn vertrek al over een “exciting new project”.

Daniel Gross is een van de bekendste AI-ondernemers van dit moment. Op achttienjarige leeftijd werd hij met Cue al toegelaten tot de Y Combinator, een “broedplaats” voor veelbelovende nieuwe bedrijven. Gross heeft onder andere gewerkt bij Apple. Ook heeft hij zelf al meerdere bedrijven opgericht, waaronder Cue en Pioneer. Daarnaast werkt hij al jaren hecht samen met OpenAI en veel andere toppers op het gebied van kunstmatige intelligentie..

Daniel Levy is ook een bekende figuur uit de wereld van de technologie. Hij werkte in 2020 tijdens een stage bij Google al aan een project over privacy en veiligheid. Daarna heeft hij van 2021 tot en met 2024 in het technische team van Open AI gewerkt. Daar is hij deze maand gestopt, net als veel andere medewerkers die moeite hadden met het privacybeleid van het bedrijf:

Een mysterieuze startup

Op 19 juni plaatste Sutskever op X dat hij een nieuw bedrijf zou oprichten. Daarin staat een link naar een witte webpagina met dezelfde tekst als het X-bericht. Verder is er dus nog weinig over bekend, behalve dat het bedrijf in tegenstelling tot OpenAI de focus zal leggen op veiligheid in plaats van “shiny products”. De online reacties op het bedrijf zijn dan ook gemengd. Veel X-gebruikers hebben commentaar op de term “superintelligentie“. Ook betwijfelen sommige internetgebruikers of een groot AI-bedrijf wel echt zoveel om veiligheid zal geven. Waarschijnlijk wordt er in de komende weken meer bekendgemaakt over Safe Superintelligence Inc.

Safe Superintelligence Inc. is een nieuw bedrijf van Ilya Sutskever, een medeoprichter van OpenAI. Het bedrijf gaat de nadruk leggen op veilige kunstmatige intelligentie, in plaats van het zo snel mogelijk ontwikkelen van nieuwe producten. Verder is er nog weinig over bekend. Wat het bedrijf zal inhouden, zullen we in de toekomst mee gaan maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023