Wanneer wordt AI slimmer dan de mens?

Home » Wanneer wordt AI slimmer dan de mens?

Wordt AI slimmer dan de mens? Dat ga je je al snel afvragen als je het nieuws leest. Je komt dan regelmatig nieuwe toepassingen van AI tegen, bijvoorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan, botbreuken snel te herkennen en de beveiliging van gevangenissen waterdicht te maken. Met de jaren zullen er waarschijnlijk nog veel meer uitvindingen worden gedaan waardoor ons leven een stukje makkelijker wordt. 

Toch is lang niet al het nieuws over AI positief. De Chinese overheid gebruikt kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld voor een sociaal puntensysteem, dat burgers straft of beloont op basis van hun constant geobserveerde gedrag. Ook is geconstateerd dat AI discriminerend kan zijn en soms nepnieuws creëert. Bovendien kunnen kwaadwillenden technieken zoals de deepfake gebruiken om mensen onder druk te zetten. Wat AI in de toekomst allemaal nog meer zal kunnen, weten we niet. Dat is beangstigend. Daarom heeft Europa de AI Act aangenomen. Deze wet moet ervoor zorgen dat AI zich langzaam en verantwoord zal ontwikkelen. Over de AI Act lees je meer in ons eerdere blog: Europese regels voor AI stap dichterbij, dit zijn de plannen – AIpunt.nl – Alles over kunstmatige intelligentie.

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken om te zien hoe kunstmatige intelligentie zich ontwikkelt. Daardoor weten we ook niet of AI uiteindelijk slimmer wordt dan de mens of misschien zelfs “de wereld overneemt”. Het is in elk geval wel duidelijk dat veel beroepen, taken en andere sociale systemen zoals die we nu kennen, in de toekomst flink gaan veranderen. 

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Wat is AI?

Tegenwoordig is bijna iedereen bekend met AI: (bijna) menselijke intelligentie bij machines. Er zijn al veel computersystemen ontwikkeld die vrij ingewikkelde taken van ons overnemen. Denk aan het maken van beslissingen, of het creëren van afbeeldingen op basis van een beschrijving. Toch zijn AI-systemen vaak getraind op een bepaald domein. Ze nemen dus één specifieke taak van de mens over. Dat kan steeds vaker en ook op steeds meer verschillende gebieden. Hierover lees je meer in ons eerdere blog waar we sectoren benoemen waarin AI al wordt toegepast.

AGI: AI slimmer dan de mens

De hogere, meer ontwikkelde vorm van kunstmatige intelligentie die we in de toekomst misschien bereiken, noemt men AGI (artificial general intelligence). AGI houdt in dat kunstmatige intelligentie singularity heeft bereikt en dus slimmer is geworden dan de mens. 

De verschillen tussen AI en AGI op een rijtje:

  • AGI wordt niet geprogrammeerd om bepaalde taken te vervullen, maar past zijn kennis op allerlei verschillende gebieden toe.
  • AGI leert en verdiept zijn kennis uit zichzelf en leert niet alleen van datasets, maar ook van menselijke interactie en eigen observaties.
  • AGI is zelfbewust en heeft een eigen identiteit, kennis van zijn eigen tekortkomingen en een eigen mening. AGI dient daardoor niet de menselijke gebruiker, maar zichzelf. 

Hierover lees je meer via deze links: Wat als AI de wereld overneemt? | De Ingenieur https://www.linkedin.com/pulse/delving-deeper-understanding-key-differences-between-ai-koraichi/

Wat gebeurt er als AI zo slim wordt?

Als kunstmatige intelligentie inderdaad zo’n hoog niveau van kennis en bewustzijn bereikt, heeft dat grote gevolgen voor de maatschappij. Sectoren als de gezondheidszorg, het (openbaar) vervoer en de economie zullen waarschijnlijk erg veranderen onder invloed van AGI. Toch is het nog lang niet zover dat machines de menselijke intelligentie overstijgen. Daar hebben ze onze hulp voor nodig, want AI kan de menselijke intelligentie alleen overstijgen als de mens kennis blijft toevoegen aan de computersystemen. Maar moeten we dat wel willen?

AGI en ethiek

Naast het feit dat het ontwikkelen van AGI geen makkie is, worden er op ethisch vlak nog veel vraagtekens bij gezet. Omdat we niet weten op welke manieren AGI de mens zal beïnvloeden, roepen organisaties zoals de Nederlandse AI Coalitie op tot een verantwoorde omgang met kunstmatige intelligentie. Ze baseren zich daarbij op het ELSA-concept: AI moet worden ontwikkeld met het oog op Ethical, Legal and Societal Aspects (ethische, juridische en maatschappelijke aspecten). In het Manifest Mensgerichte Artificiële Intelligentie roept deze organisatie op tot een verantwoordelijke omgang met kunstmatige intelligentie. Niet alleen tijdens het gebruiken, maar ook al tijdens het ontwikkelen ervan. Ze willen dat AI zo eerlijk, duurzaam en toegankelijk mogelijk is, zodat iedereen er veilig gebruik van kan maken.

Wanneer wordt AI slimmer dan de mens?

Veel geleerden hebben schattingen gedaan van het tijdspad van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie tot singularity. Op deze website vind je de resultaten van allerlei enquêtes samengevat. Wij bespreken ze hieronder ook.

738 experts die meededen aan de Expert Survey on Progress in AI (2022) schatten die kans op 50%. Hetzelfde resultaat kwam uit een enquête onder 352 AI-experts in 2017. Opvallend bij dat onderzoek was een meningsverschil tussen onderzoekers uit verschillende werelddelen. Aziatische respondenten verwachtten dat AGI over 30 jaar bestaat, terwijl hun Noord-Amerikaanse collega’s dachten dat dat pas over 74 jaar zou zijn. Veel respondenten schatten dat rond 2030 al veel banen overgenomen kunnen worden door kunstmatige intelligentie. Denk daarbij aan functies als callcentermedewerker, truckbestuurder en verkoopmedewerker. 

Tijdens de AGI-09-conferentie (2009) schetsten 21 experts een tijdpad van de ontwikkeling van AI op basis van een paar mijlpalen: het moment waarop AI een gesprek kan voeren, het niveau van groep 5 bereikt, wetenschappelijke doorbraken doet en bovenmenselijke intelligentie ontwikkelt. De geleerden schatten dat AGI rond 2050 zeker bereikt zou zijn, in plaats van in 2060. Wil je hierover meer weten? Lees dan dit artikel.

Iets te positief?

In 2012-2013 deden twee onderzoekers van de Europese Associatie voor Cognitieve Systemen en de Universiteit Oxford een onderzoek onder 550 participanten. Dat leverde vergelijkbare resultaten op. 1 op de 10 participanten geloofde dat AGI in 2022 bereikt kon zijn (dat is dus niet gelukt), de helft had goede hoop voor het jaar 2040 en maar liefst 9 op de 10 verwachtte dat er in 2075 sprake zou zijn van AGI.

In een enquête onder 32 geleerden (2019) schatte 45% van de respondenten dat AGI vóór 2060 bestaat. 34% gokte op een jaartal na 2060, terwijl 21% geloofde dat AGI nooit zou bestaan. AI-ondernemers waren iets positiever en gokten meestal op een jaartal tussen 2030 en 2050. Toch is bekend dat zij eerder wat te positieve schattingen hebben gemaakt. In 1965 verwachtte Herbert Simon bijvoorbeeld dat machines in 20 jaar al het werk van mensen zouden kunnen overnemen, en in 1980 wilde men binnen 10 jaar gesprekken kunnen voeren met computers. Hierdoor durven experts nu niet meer zo snel een voorspelling op korte termijn te maken. 

De kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel. Daar hebben we veel aan, want op veel gebieden neemt AI taken van ons over die we liever kwijt dan rijk zijn. We weten ook dat AI in de toekomst snel slimmer zal worden. Op het moment dat machines even intelligent zijn als de mens, spreken we van AGI of singularity. Experts zijn het niet eens over het moment waarop dat zal gebeuren. Wat de invloed van kunstmatige intelligentie in de toekomst precies wordt, is nou eenmaal lastig te bepalen. Toch is het vrij zeker dat AI zich vrij snel zal ontwikkelen en op den duur slimmer zal worden dan de mens. Wat denk jij? Neemt AI binnenkort de wereld over, of valt dat wel mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023