Drie manieren om AI-gegenereerde afbeeldingen te herkennen

Home » Drie manieren om AI-gegenereerde afbeeldingen te herkennen

Het wordt steeds lastiger om te zien of een afbeelding echt is, of toch met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt. Zelfs bij fotowedstrijden en in de kunstwereld komen we er regelmatig achter dat een (winnende) inzending met AI is gemaakt. Online lees je allerlei tips van experts om AI-gegenereerde afbeeldingen te herkennen – sommige handig, sommige nogal logisch. Ook bestaan er tegenwoordig enkele tools die aangeven of een plaatje met AI gemaakt is of niet. Toch kan het lastig blijven om AI-gegenereerde plaatjes te herkennen. In dit blog leggen we je drie manieren uit om dat te doen!

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Waarom is het belangrijk om AI-gegenereerde afbeeldingen te herkennen?

Het is niet alleen leuk om meer van AI-gegenereerde afbeeldingen te weten te komen, maar ook belangrijk. Het herkennen van deze plaatjes is cruciaal als we niet te maken willen krijgen met steeds meer misleiding en nepnieuws. Bovendien is het in het geval van misdaden belangrijk om te weten of beeldmateriaal dat als bewijs wordt aangeleverd, echt is of niet. Tenslotte kunnen AI-foto’s gebruikt worden om mensen te manipuleren en hun privacy te schenden. Als iedereen kan zien dat deze afbeeldingen niet echt zijn, hebben de schadelijke beelden geen macht meer en is er een kleinere kans dat er slachtoffers van dit soort praktijken bijkomen. Hetzelfde geldt voor video’s die met AI zijn gemaakt, want ook daarvoor zijn naast het bekende Sora steeds betere tools beschikbaar.

Manier 1: AI-tools die AI-plaatjes herkennen

Kortgeleden verscheen dit artikel over Truepic. Dat bedrijf heeft software ontwikkeld die tags toevoegt aan afbeeldingen. Die laten zien hoe de afbeelding is gemaakt, maar ook hoe hij daarna bewerkt is. Daardoor weet je vrijwel zeker of een foto echt is of niet. Een probleem van de software is dat hij alleen werkt bij ondersteunende tools en webpagina’s. Maak je dus een plaatje met een AI die Truepic niet kent, dan begrijpt het programma niet dat je kunstmatige intelligentie hebt gebruikt. Je kunt de tool, genaamd C2PA, hier bekijken. Een paar andere tools die AI-gegenereerde afbeeldingen herkennen, zijn AI or Not en de DeepFake-o-meter

Manier 2: Gebruik de Google Lens

Via de Google Lens kun je veel te weten komen over plaatjes. Ten eerste zie je wanneer Google de afbeelding voor het eerst heeft bekeken. Ten tweede kun je aan de titel en tags vaak zien of een plaatje echt is. Een titel als “Foto hond in bos” is realistischer dan “Afbeelding Groot Grijze Hond Spelend Bos Zon Vrolijk”. Let op lange titels, titels waarbij elk woord met een hoofdletter begint en rare mengelingen van Nederlands en Engels. Weet je het niet zeker? Je kunt de Google Lens ook gebruiken om te controleren of de afbeelding op sociale media te vinden is. Zo ja, bekijk dan het profiel van degene die het plaatje gepost heeft. Is dat een serieuze nieuwssite of juist het profiel van een grapjas of AI-expert? Bekijk de reacties van andere gebruikers. Als zij de echtheid van de afbeelding ook in twijfel trekken, heb je waarschijnlijk gelijk.

Manier 3: Verificatie zonder tools

Er zijn nog meer manieren om erachter te komen of een plaatje met AI is gemaakt. Ten eerste kun je checken of het plaatje een watermerk bevat. Bij DALL-E 2 is dat bijvoorbeeld een balkje met gekleurde vierkantjes. Zie je geen watermerk? Let dan op tekortkomingen die typisch zijn voor AI. Vaak moet je daar echt de tijd voor nemen. Zoom in op het plaatje en bekijk details op de achtergrond. Zijn die even realistisch als de voorgrond? Ook de schaduwen (of eigenlijk: de schaduwen die je níet ziet) kunnen een weggever zijn. Tenslotte gaat AI vaak de mist in bij het genereren van ogen en handen. Kijk in een plaatje met veel mensen bijvoorbeeld eens goed of iedereen wel 5 vingers heeft. Lijkt het plaatje echt, maar toch te mooi om waar te zijn? Vertrouw dan op je gevoel.

De steeds realistischere afbeeldingen die we met AI kunnen maken zijn erg interessant en kunnen handig zijn. Toch is het belangrijk om echt van nep te blijven onderscheiden. Als we leren om AI-gegenereerde afbeeldingen te herkennen, staan we sterker tegenover cybercriminelen, nepnieuws en chantage met behulp van kunstmatige beelden. Het blijft lastig om te zien welke foto’s wel en niet kunstmatig zijn. Gelukkig heb je heel wat aan slimme tools, de Google Lens en je eigen gezonde verstand. Wil je testen of je met deze drie manieren alle neppe plaatjes van de echte kunt onderscheiden? Laat in de reacties van deze 3 afbeeldingen weten of ze echt of nep zijn:

1.

2.

3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023