Nieuw: Sora maakt video’s van jouw tekst

Home » Nieuw: Sora maakt video’s van jouw tekst

Groot nieuws in de AI-wereld! Gisteren heeft Open AI, het bedrijf achter ChatGPT, Sora geïntroduceerd. Sora maakt video’s van jouw ingevoerde tekst. Die kunnen tot wel een minuut duren!

Piratenschepen houden een gevecht in een kop koffie. Schermafbeelding van een video gemaakt door Sora

Maak video’s van tekst met Sora

Sora is bijzonder omdat je er realistische bewegende beelden mee kan maken. Je kon al eerder video’s maken van tekst, maar dit model voldoet aan de meest uitgebreide wensen op het gebied van personages, gebeurtenissen, videostijl en belichting. Revolutionair is bovendien dat Sora al goed begrijpt hoe de wereld in elkaar zit. Bewegingen, kleuren, maar ook oorzaken en gevolgen zijn daardoor veel realistischer dan in sommige AI-afbeeldingsgenerators. Vraag je bijvoorbeeld om iemand die een hap van een hamburger neemt, dan zal er ook echt een hap uit de hamburger zijn.

Baanbrekend is ook het feit dat de stijl, belichting en personages de hele video lang consistent blijven. Bovendien kun je om een video met meerdere shots vragen. Ook dan zullen de verschillende fragmenten één geheel zijn. Hierdoor lijken de video’s van Sora realistisch en levendig. De 3D-technieken en bewegende beelden van zowel veraf als dichtbij zijn gloednieuw. En had je al bedacht dat je ook video’s kunt maken waarin je door de wereld van Minecraft loopt?

Sora maakt niet alleen nieuwe video’s, maar kan ook video’s verlengen of samenvoegen. Daarnaast kun je afbeeldingen laten maken in allerlei verschillende stijlen.

Voorbeelden

Niet alleen op Sora zelf staan voorbeelden van wat het programma allemaal kan. Op X (voormalig Twitter) deelde Sam Altman, de CEO van Open AI, verschillende voorbeelden van video’s die al met Sora zijn gemaakt. Zo vind je een authentieke Italiaanse kookvideo, een dierentuin waar de dieren zijn behangen met diamanten en een groep zeedieren die een wielrenrace houdt. Andere testers maakten video’s over een draak-eend met een hamster op zijn rug en een tovenaar in blauw sterrengewaad die een bliksemspreuk uitspreekt. Er is dus alle ruimte voor creatieve en gekke ideeën!

Hier zie je al een voorbeeld van een video die gemaakt is met Sora, gedeeld op X door CEO Sam Altman:

Nog niet perfect

Een paar opstartproblemen zijn er wel. Zo heeft Sora moeite met erg uitgebreide beschrijvingen. Ook begrijpt het model nog niet alle oorzaak-gevolgrelaties van de echte wereld. Als je bijvoorbeeld vraagt om iemand die onder een waterval staat, kan het gebeuren dat diegene in de video geen natte haren krijgt. Van deze zwakke punten staan ook voorbeelden op de webpagina van Sora: iemand die achteruit op een lopende band rent, spelende wolvenwelpjes die verdwijnen en weer terugkomen, en een plotseling exploderende basketbal. Een ander grappig voorbeeld laat archeologen zien die een ordinaire plastic tuinstoel ontdekken. En als oma de kaarsjes uitblaast heeft Sora het te druk om de kleinkinderen nog te laten klappen op de achtergrond.

Is Sora veilig?

Sora wordt nu getest door experts op het gebied van nepnieuws, expliciete inhoud en oneerlijke voorkeuren van AI. Zij controleren op alle mogelijke veiligheidsrisico’s. Ook heeft een aantal ontwerpers, filmmakers en beeldend kunstenaars toegang gekregen tot het programma. Zij gaan het uitproberen en geven dan feedback aan de makers van Sora. Dat geldt ook voor docenten, kunstenaars en beleidsmakers – de mensen die het meest met het programma te maken zullen hebben.

Speciaal voor Sora werkt Open AI ook aan nieuwe beveiligingsmethoden. Naast de bestaande beveiliging van DALL-E 3 maakt het team een programma dat herkent of video’s met Sora gemaakt zijn. Op deze manier ontstaat er minder snel nepnieuws rond ai-gegenereerde video’s. In de toekomst wil OpenAI bovendien een product maken dat invoer van gebruikers controleert op seksuele, gewelddadige en haatvolle content, net als beschrijvingen van personen die toevallig wel heel erg op Taylor Swift of Timothée Chalamet lijken. Elk frame van de video wordt hier ook op gecontroleerd.

Voor de kenners: hier en hier lees je meer over de technieken achter Sora.

Als Sora uitgebreid getest en verbeterd is, kunnen wij het misschien ook wel gaan gebruiken. Voorlopig zullen we nog even geduldig moeten zijn. Sora is een baanbrekende vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en animatie. We zijn benieuwd wat er allemaal met het programma gemaakt zal worden. En wie weet wat voor nieuwe uitvindingen er weer op Sora gebaseerd worden! Wat voor video zou jij willen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023