AI als programmeerassistent – schrijven aan de code van de toekomst

Home » AI als programmeerassistent – schrijven aan de code van de toekomst

Kunstmatige intelligentie wordt op allerlei gebieden steeds vaker toegepast. Ook mensen die voor hun werk programmeren maken steeds vaker gebruik van AI, bijvoorbeeld ChatGPT. AI kan programmeurs ondersteunen door codes te genereren, bestaande codes te testen of bugs op te lossen. Maar hoe goed is AI eigenlijk als programmeerassistent? En is het wel een goed idee om kunstmatige intelligentie op deze manier in te zetten op de werkvloer? Je leest het in dit blog.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT.

Wat kan een AI-programmeerassistent? 

Programmeren is een ingewikkeld proces dat uit verschillende fasen bestaat. AI kan al bij veel verschillende taken ondersteuning bieden. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij:

 • het schrijven van codes en codefragmenten;
 • het testen van codes; 
 • het oplossen van bugs;
 • het detecteren van fouten.

Aangezien je tijdens het programmeren werkt in computertaal, is het niet gek dat een computergestuurd programma je daarbij goed kan helpen. Veel mensen gebruiken daarvoor het meest bekende AI-model: ChatGPT.

Hoe goed kan ChatGPT programmeren?

Veel van deze ondersteunende functies vind je gewoon in ChatGPT. Het model beheerst bekende codeertalen, zoals Java, Python en C++. Doordat ChatGPT ingevoerde tekst om kan zetten in functionerende code, hebben programmeurs veel aan het programma. De AI-assistent kan voorbeelden geven, stukjes code of hele codes genereren. Ondertussen kan de programmeur zich op ingewikkeldere taken storten. Ook als je tijdens het programmeren tegen een probleem aanloopt, kun je chatten om samen tot een oplossing te komen. 

Voorlopig is ChatGPT alleen betrouwbaar als het gaat om simpele codes. Bij complexere constructies kunnen er fouten voorkomen. De programmeur blijft dus verantwoordelijk. ChatGPT helpt dan bij het snelle uitschrijven van code en het doorzoeken van online bibliotheken aan oplossingen en mogelijkheden.

Andere AI-programmeerassistenten om te proberen

ChatGPT is niet de enige AI-assistent die je kan helpen bij het programmeren. Hier vind je een lijst van programmeertools op basis van kunstmatige intelligentie.

 • Amazon Q Developer
  De nieuwe programmeerassistent van Amazon is gebouwd om ingewikkelde taken die uit meerdere stappen bestaan over te nemen. Met één opdracht krijg je bijvoorbeeld suggesties over opbouw van een project, codes die je als basis kunt gebruiken en handige toepassingen om naar te kijken.
 • AskCodi
  De website AskCodi biedt een scala aan snelle tools die je helpen bij het schrijven, aanvullen en verbeteren van code – voor elke taak is een eigen tool. 
 • Cody
  Sourcegraphs Cody is goed in het afmaken van code in alle programmeertalen en vanuit allerlei types documenten en projecten. Een chatbot houdt je op de hoogte van wat de assistent doet en hoe dat werkt. Ook kun je bugs bespreken en samen tot een oplossing komen.
 • Cursor
  Werk je veel met bestanden of zelfs afbeeldingen, dan is Cursor een geschikt maatje voor jou. Het programma beschikt over alle standaard functies en voorziet vooral in gebruiksgemak.
 • Github Copilot
  Een veelgebruikte programmeerassistent is GitHub Copilot. Het programma kijkt met je mee, voert opdrachten uit en communiceert op een persoonlijke wijze. Bovendien zijn er allerlei handige hulpmiddelen in de Copilot geïntegreerd.
 • IntelliCode
  IntelliCode van Microsoft is een AI-assistent die meewerkt in je Visual Studio-programmeeromgeving. De tool beheerst talen als Javascript, Python, Java en Typescript. Hij maakt je veelgebruikte codes af, onthoudt welke knoppen en codefragmenten jij vaak gebruikt en maakt het bewerken van vergelijkbare fragmenten gemakkelijk.
 • Replit
  Replit zet natuurlijke taal om in code. Met een scala aan ingebouwde tools helpt de assistent je bij het schrijven en verbeteren van toepasselijke code voor elk project. Replit gebruikt menselijke taal en legt je tijdens het werk graag van alles uit.
 • Snyk
  Een platform bestaande uit meerdere AI-modellen is Snyk van DeepCode AI. Het programma is erop gericht je codes veilig te stellen. Snyk is snel, veilig en gemakkelijk te gebruiken. 
 • Tabnine
  Als je vooral op zoek bent naar een veilige codeerassistent, kijk dan even naar Tabnine. Net als andere tools doet het programma suggesties voor aanvullingen en nieuwe codefragmenten. Het programma beschikt over populaire talen en libraries. De nadruk ligt op privacy: Tabnine leert niet van je werk, slaat geen data op en deelt nooit code zonder jouw toestemming.

Wat zijn de voor- en nadelen van AI gebruiken voor het programmeren?

Het gebruik van AI bij het programmeren heeft goede, maar ook minder goede kanten. Welke dat zijn, lees je hier.

Voordelen van AI als programmeerassistent

De voordelen van het gebruik van AI bij het programmeren zijn:

 • Tijdsbesparing: waar je soms uren worstelt met een nieuwe code of probleem, kan ChatGPT dit meestal in een paar minuten voor je oplossen. Daardoor kun je meer doen in dezelfde werkuren.
 • Minder fouten: omdat AI ook code na kan kijken, is er een grotere kans dat je je eigen foutjes opmerkt en op tijd kan verbeteren. Dat scheelt voor veel programmeurs stress en onzekerheid.
 • Variatie: het werken met AI zorgt er in veel gevallen voor dat je standaard stukjes code niet hoeft te onthouden en ook niet telkens opnieuw hoeft in te voeren.
 • Innovatie: AI is een zelflerend systeem. Dat betekent dat programmeerassistenten van je leren en steeds beter worden. Bovendien komen ze soms met innovatieve oplossingen, waarvan je als programmeur ook weer kunt leren. Zo blijf je op de hoogte en fris je je vaardigheden een beetje op!
 • Toegankelijk: AI-assistenten zorgen ervoor dat programmeren toegankelijker wordt voor beginnende programmeurs of mensen die met een nieuwe programmeertaal moeten of willen werken.

Nadelen van AI als programmeerassistent

De nadelen van het gebruik van AI bij het programmeren zijn:

 • Onbetrouwbaarheid: ook slimme robots maken fouten. Dat hebben ze zelf vaak niet door. Het is dus nodig om alle code die AI voor je schrijft nauwkeurig na te lopen. Dat is veel werk, want je leest makkelijk over een foutje heen.
 • Gemakzucht: ook al is AI handig, het constant gebruiken van een slimme assistent kan ervoor zorgen dat je zelf niet meer gefocust blijft. Je maakt meer fouten, doet minder zelf, onthoudt minder stukken code en leest op den duur misschien over de fouten van AI heen.
 • Privacy: programmeurs kunnen te maken hebben met privacygevoelige informatie. In dat geval is AI niet altijd een betrouwbare hulp. Je weet immers niet wie de gegevens kan zien en waar ze voor worden gebruikt.
 • Kosten: afhankelijk van de tools die je gebruikt, kan AI-assistentie bij het programmeren flink in de papieren lopen.

Zoals bij veel andere toepassingen van AI geldt, kan AI de mens voorlopig alleen ondersteunen bij het programmeren. Meer dan bij andere vakgebieden is er wel een kans dat AI-programmeerassistenten in de toekomst veel hoofdtaken van programmeurs zullen overnemen. Programmeren is immers schrijven in computertaal – daar kunnen computerprogramma’s goed mee werken. Hoe denk jij dat we over 10 jaar programmeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023