In welke sectoren wordt AI toegepast in het bedrijfsleven?

Home » In welke sectoren wordt AI toegepast in het bedrijfsleven?

Ook al staat artificiële intelligentie (AI) nog in de kinderschoenen, het heeft nu al invloed op de manier waarop verschillende sectoren te werk gaan. Langzamerhand verandert de werkwijze en sommige sectoren kunnen al niet meer zonder deze technologie. In deze blog vertellen we je welke sectoren nu al gebruik maken van AI in het bedrijfsleven. 

1. Communicatie

Een van de grootste sectoren waar AI momenteel wordt toegepast is de communicatie. In deze sector kan AI momenteel ondersteunen bij:

  • Het schrijven van blogs.
  • Het schrijven van metadata.
  • Het genereren van afbeeldingen voor bij de blog of op social media.

Natuurlijk is er nog wel een mens nodig om deze teksten te controleren, maar het werk in de communicatiesector wordt hiermee wel een stuk efficiënter. Werk jij in de communicatiesector en wil je aan de slag met AI? Bekijk dan eens de tools die jou kunnen ondersteunen bij je werk.

2. Zorg

Ook in de zorg wordt AI ingezet om efficiënter te werken. Zo maakte het UMCG recentelijk bekend dat ze vragen van patiënten laten beantwoorden door AI. De antwoorden die de chatbot genereert worden nog wel gecheckt door artsen en verpleegkundigen, maar het schrijven van het antwoord wordt gedaan door AI. Om zorgvuldig antwoord te kunnen geven is er een chatbot geïntegreerd in het dossier van patiënten. Om de privacy te kunnen waarborgen, is het systeem niet zelflerend. Door deze ontwikkelingen in de zorgsector heeft het zorgpersoneel minder tijd nodig voor administratieve taken en meer tijd over voor patiënten. In tijden van personeelstekort in de zorg is AI dus een echte uitkomst. 

3. Veiligheid

In de veiligheidssector wordt momenteel ook al veel gebruikgemaakt van AI. Zo ondersteunt AI in deze sector bij het vinden van relevante informatie in opsporingsonderzoeken. Ook ondersteunt AI in deze sector bij het analyseren van verkregen communicatie tussen verdachten. Denk hierbij aan appverkeer of andere online conversaties. In de toekomst wordt er waarschijnlijk nog meer mogelijk met AI in deze sector, maar dit zal liggen aan de wetgeving die er rondom AI komt. De balans tussen veiligheid en vrijheid is een dilemma waar de komende tijd keuzes over gemaakt moeten worden. 

4. Agrifood 

AI wordt binnen de Agrifood sector ingezet voor het herkennen van ziekten en bacteriën in gewassen. Dit kan door een geavanceerde drone over de gewassen en velden te laten vliegen. De drone analyseert de kwaliteit van de grond en de gewassen en identificeert zwakke plekken. Deze informatie is zeer waardevol voor de boer of landeigenaar. Als de grond op dat moment van slechte kwaliteit is (bijvoorbeeld door een watertekort), dan kan de boer hier op anticiperen. Ook wanneer er een bacterie rond gaat binnen een deel van de gewassen, kan dit deel van de gewassen worden bestreden zonder dat de hele oogst verpest is. Tot slot kan het ideale zaai- of oogstmoment bepaald worden met deze technologie.

5. ICT

In de ICT-sector wordt regelmatig gebruikgemaakt van AI. Werk je als webdeveloper en heb je te maken met een lastige code waar je niet uitkomt? Vraag het aan ChatGPT en je krijgt de juiste code als output. Verschillende plugins in de tool ChatGPT ondersteunen je bij het schrijven van verschillende codeertalen. Daarnaast speelt AI een grote rol op het gebied van online veiligheid. Er zijn verschillende tools die cybergevaren herkennen en dit in realtime laten weten of zelfs cyberaanvallen af kunnen slaan. Deze tools zijn tegenwoordig nodig in de ICT-wereld omdat cybercriminelen ook steeds vaker AI gebruiken om jouw gegevens te stelen. 

Een aantal sectoren maken al gebruik van AI en wij verwachten dat het aantal sectoren waar AI gebruikt wordt voor dagelijkse werkzaamheden in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Des te meer mogelijkheden er komen. Zullen hiermee alle banen verdwijnen? Wij denken dat dat wel mee gaat vallen, er blijven natuurlijk altijd mensen nodig om AI aan te sturen. In welke sector denk jij dat het realistisch is dat AI in de toekomst wordt toegepast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023