Je eigen AI-dj op zak: Spotify lanceert nieuwe AI-functie

Home » Je eigen AI-dj op zak: Spotify lanceert nieuwe AI-functie

Muziek is je beste vriend. Of je nu concentratie nodig hebt voor je werk, motivatie voor de sportschool, sfeer op een feestje of dramatische teksten om lekker op te huilen: er is een nummer voor. Maar soms heb je gewoon geen inspiratie en klik je eindeloos heen en weer. Daar komt snel verandering in! Afgelopen april lanceerde Spotify de nieuwe functie met AI-dj in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Sinds deze week is de AI-dj ook beschikbaar voor Premiumleden in de VS, Canada, Ierland en Nieuw-Zeeland. Binnenkort wordt de functie ook in Nederland beschikbaar. Lees hier alles over jouw persoonlijke AI-dj!

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

De perfecte afspeellijst met jouw AI-dj

Natuurlijk weet je zelf precies welke smaak je hebt. Misschien heb je wel een playlist voor het autorijden, koken of een huisfeestje. En als je eerder Spotify hebt gebruikt, weet je waarschijnlijk wel dat daar al meer dan genoeg persoonlijke aanbevelingen te vinden zijn 

  • Onder elke afspeellijst vind je aanbevolen nummers om toe te voegen
  • Met de “enhance”-knop voegt Spotify suggesties voor nieuwe nummers toe aan jouw bestaande afspeellijst
  • Onder het kopje “Jouw Topmixen” vind je afspeellijsten gemaakt door Spotify op basis van je favoriete nummers, artiesten, tijdperken en genres.
  • Onder “Speciaal voor jou” vind je een Release Radar met nieuwe nummers van artiesten die je volgt
  • Elke dag vind je hier ook 6 Daily Mixes op basis van genres en stemmingen waar je vaak naar luistert
  • Ook vind je hier Discover Weekly, een afspeellijst met nummers die je nog niet kent, maar die wel bij jouw smaak aansluiten
  • Onder “Uniek voor jou” vind je afspeellijsten met nummers die je een tijdje geleden luisterde, die je nu vaak luistert, die je op dezelfde weekdag luistert en een Daily Mix met nieuwsitems en muziek door elkaar

Al deze functies maken gebruik van AI om jouw luistergedrag te analyseren en in te zetten voor het automatisch samenstellen van playlists die jij waarschijnlijk helemaal te gek vindt. Dus wat is het verschil tussen persoonlijke afspeellijsten en de nieuwe AI-dj van Spotify?

Spotify, maak een afspeellijst voor wanneer je…

Soms is een playlist met pop, zielige nummers of een beetje Taylor Swift niet genoeg om je muzikale cravings te vervullen. Je hebt net die ene film gezien en móet nu een afspeellijst over het leven van de hoofdpersoon maken. Er is morgen een Halloweenfeestje in een soort van spannende stijl maar ook niet al te eng. Je familie komt langs en iedereen houdt van andere nummers. Hoe gek je het ook bedenkt: met de nieuwe AI-dj krijgt Spotify het voor elkaar!

Zo gebruik je de AI-dj op Spotify

Met de nieuwe functie van Spotify wordt het maken van jouw ideale playlist straks heel gemakkelijk. We laten je even zien hoe het werkt:

  • Kies in je bibliotheek de “+”-knop en kies voor een AI-playlist. 
  • Ga voor een voorgestelde prompt of typ je eigen idee in de zoekbalk, net zoals je bij ChatGPT zou doen. 
  • Pas je persoonlijke afspeellijst handmatig aan of geef extra prompts om hem te perfectioneren. Bijvoorbeeld: “Bedankt voor de jazz-afspeellijst voor zondagmiddagen, maar ik wil graag alleen nummers uit de jaren 60 horen”. Je playlist wordt dan direct aangepast.
  • Druk op “maak” en de playlist staat in je bibliotheek!

Het leuke aan deze functie is dat je playlist zo specifiek kan zijn als jij dat wilt. Je kunt zelfs emoji’s, dieren, kleuren of fictieve personages in je prompt gebruiken. Des te meer informatie je geeft over het tijdperk, genre, de artiesten en de sfeer waar je om vraagt, des te beter zal Spotify aan je opdracht voldoen. 

Met de nieuwe AI-dj van Spotify maak jij binnenkort de ideale afspeellijst voor elke vibe. Het is nog niet bekend wanneer de AI-dj in Nederland uitkomt, maar dat zal vast niet lang meer duren. Wij zijn benieuwd naar de afspeellijsten die jij met deze AI-functie gaat maken. Heb je al een idee? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023