AI in de muziekindustrie – toekomstmuziek of valse hoop?

Home » AI in de muziekindustrie – toekomstmuziek of valse hoop?

Muziek is volgens de meeste mensen gebaseerd op emotie en creativiteit – hele menselijke eigenschappen. Toch vind je tegenwoordig steeds meer AI in de muziekindustrie. Soms valt dat op, soms merkt niemand er wat van. Wist je bijvoorbeeld dat artiesten AI gebruiken om te voorspellen of hun nummer een hit zal worden? Hieronder lees je hoe AI wordt gecombineerd met creativiteit in de muziekindustrie. Ook vind je applicaties die je misschien zelf wel wilt gebruiken.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Persoonlijke playlist of achtergrondmuziek

Met AI kun je persoonlijke afspeellijsten maken. Eerst laat je weten hoe je je wilt voelen: geconcentreerd, rustig of slaperig. Daarna krijg je wat vragen over je muzikale voorkeuren en voilà: een oneindige playlist, speciaal voor jou. Voorbeelden van websites waar je dit kunt doen zijn Aimi, brain.fm en Endel. (Goed om te weten: je kunt de apps gratis proberen, maar dan moet je wel je betaalgegevens achterlaten.) Ook in de Engelstalige versie van Spotify testen gebruikers nu een nieuwe functie waarbij ze een afspeellijst laten maken door een chatbot. 

Als je rechtenvrije achtergrondmuziek nodig hebt voor bijvoorbeeld een YouTube-video, kun je die maken met behulp van Beatoven, SOUNDRAW of Boomy. Je vult een genre in, kiest een lengte en bepaalt hoe energiek of rustig het nummer moet zijn. Daarna kun je de instrumenten en het tempo bewerken. Ook bedenk je een titel voor je nummer. Deze makkelijke manier om rechtenvrije muziek te maken gaat volgens deze website een van de populairste toepassingen van kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie worden. Naast het personaliseren van je luisterervaring kan AI je ook helpen bij het creatieve proces van nummers schrijven. 

Een eigen liedtekst schrijven

Heb je altijd al een liedje willen schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn veel AI-apps die liedteksten voor je schrijven. Een simpel voorbeeld is de website These Lyrics Do Not Exist. Als je een kernwoord, genre en stemming aanklikt, krijg je een liedtekst gebaseerd op jouw keuzes. Het resultaat is misschien niet meteen publicatiewaardig, maar het is een begin. Ook freshbots.org heeft een AI-liedtekstschrijver. Deze is iets uitgebreider: je kunt tot wel 3 onderwerpen, wat sleutelwoorden, een genre en een emotie invoeren. Andere websites die je kunt proberen zijn hix.ai en song lyrics generator. Natuurlijk kun je de uitkomst ook als inspiratie gebruiken om zelf nog persoonlijkere teksten te schrijven!

Coveren, mixen en bewerken

Afspeellijsten en liedteksten zijn niet de enige toepassingen van kunstmatige intelligentie in de muziekindustrie. AI kan ook geluiden bewerken en zelfs muziek componeren. In apps zoals Musicfy kun je bijvoorbeeld jouw stem of die van iemand anders transformeren. Met Voicify en Covers kun je bovendien stemmen van beroemdheden of personages van tekenfilms en videogames een liedje laten zingen. Soms gebeurt dit zonder dat artiesten er toestemming voor hebben gegeven. Misschien heb je een paar maanden geleden wel meegekregen dat een liedje van Justin Bieber, Bad Bunny en Daddy Yankee razend populair was op TikTok. Daar waren de artiesten niet blij mee, want het nummer was zonder hun toestemming gemaakt met AI. Veel muzikanten zijn bang dat ze door het gebruik van kunstmatige intelligentie steeds minder controle zullen hebben over het gebruik van hun eigen zangstem. Er zijn dan ook al veel rechtszaken en claims geweest met betrekking tot ongewenste muzikale deepfakes. Aan de andere kant zijn er artiesten die het heft in eigen handen nemen en een digitale versie van hun stem beschikbaar maken voor iedereen, zoals Holly Herndon. Ook de nieuwe film over Edith Piaf is, met toestemming van haar familie, gemaakt met AI.

Er zijn nog veel meer websites gespecialiseerd in het autotunen van nummers, het verwijderen van achtergrondgeluiden en het mixen van nieuwe nummers. Met MusicLM genereer je een opname op basis van sleutelwoorden, een beschrijving of zelfs een afbeelding. Het programma Kits gebruik je voor van alles: stemmen klonen, instrumenten laten spelen, zangstemmen genereren en achtergrondgeluiden verwijderen. AI-programma’s worden dus steeds uitgebreider en overheersender. Op hogere muziekopleidingen in de VS moedigen docenten hun studenten daarom aan om met de nieuwste technologieën te experimenteren, in plaats van de ontwikkelingen als bedreiging voor hun eigen creativiteit te zien.

AI-artiesten?!

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel manieren waarop kunstmatige intelligentie het creatieve proces van muziekcreatie kan ondersteunen. In Zuid-Korea gaat het echter al een stap verder. De florerende K-popindustrie experimenteert volop met AI. De leden van meidengroep aespa hebben bijvoorbeeld AI-dubbelgangers, die in hun videoclips verschijnen. Ook kent het land tegenwoordig een paar volledig kunstmatige bands, zoals Eternity en Mave. Waar de leden van Eternity nog zijn gemaakt door menselijke talenten op het gebied van zingen, dansen, acteren en rappen samen te voegen tot alleskunnende avatars, bestaat Mave uit leden die volledig AI-gegenereerd zijn. Zij spreken bovendien verschillende talen, zodat ze online met fans kunnen communiceren. Het gebruik van online artiesten scheelt bedrijven een hoop geld. Deze muzikanten zijn op alle gebieden volleerd, zien er perfect uit en hebben geen eten of onderdak nodig. Sommige fans zijn bang dat hun favoriete artiesten door deze ontwikkelingen minder populair zullen worden, maar dat is volgens de meeste labels niet de verwachting.

AI is steeds meer aanwezig in de muziekindustrie en neemt allerlei onderdelen van de muziekproductie over van zowel creatieve particulieren als professionele artiesten. Bovendien bestaan er al AI-artiesten, die veel sneller getraind zijn dan hun menselijke collega’s. Wat vind jij? Moeten we ons door kunstmatige intelligentie laten inspireren, of zo veel mogelijk op onze eigen creativiteit vertrouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023