Je hoort van alles over technologie en gedragsproblemen bij kinderen. Ook AI in het onderwijs is inmiddels omstreden. Toch speelt kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol in ons alledaagse leven, ook bij gezinnen met jonge kinderen. Je kunt er dus niet omheen. Deze blog bespreekt toepassingen van AI in het ouderschap!
Afbeelding gemaakt met ChatGPT
Slimme agenda’s
Gezinnen hebben het altijd druk, al helemaal als de kinderen oud genoeg zijn voor buitenschoolse activiteiten. Een bezoek aan de tandarts, de auto die naar de garage moet, het ene kind naar voetbal, het andere naar een muziekles… Soms is het allemaal niet bij te houden. Er bestaan gelukkig veel slimme online agenda’s. Daar zijn ook varianten bij die speciaal voor families gemaakt zijn, bijvoorbeeld de Cozi Family Organizer. In die app kun je online een agenda en takenlijsten bijhouden. Ook kun je slimme recepten en bijpassende boodschappenlijstjes maken. Nog in de maak is Milo. Deze tool gebruikt ChatGPT om alle documenten en agendapunten van ouders te structureren. Veel agenda-apps sturen ook herinneringen. Zo hoef je niet alle informatie te onthouden.
Huiswerkbegeleiding
Zoals je leest in ons blog over AI op school gebruiken steeds meer scholen en leerlingen kunstmatige intelligentie. Daar zitten veel nadelen aan op het gebied van veiligheid, gezondheid en concentratie. Toch kunnen sommige kinderen iets hebben aan AI als het gaat om huiswerkbegeleiding. Bijvoorbeeld als agenda, om aantekeningen uit de les mee door te nemen of om ze te overhoren over de tafels van vermenigvuldiging of een woordenlijst. Als ze dat vaak doen, kan AI ook analyseren waarbij ze extra ondersteuning of juist uitdaging kunnen gebruiken. Er zijn ook speciale educatieve programma’s om bepaalde vakken mee te oefenen. Thuis gebruiken veel leerlingen slimme huiswerkoplossers – ze leren daar zelf alleen niet veel van.
AI-ondersteuning voor ouders
Onderzoekers gebruiken AI om over het gedrag van kinderen te leren. Ook ouders kunnen toepassingen gebruiken die de emotionele staat en het non-verbale gedrag van hun kind herkennen. Op basis daarvan kunnen ze vroegtijdig ingrijpen als een kind bijvoorbeeld een boze bui dreigt te krijgen. Als het systeem ook de omgeving in de gaten houdt, kan het zijn dat je leert wat de oorzaak van het negatieve gedrag is. Daarnaast bestaan er chatbots die gespecialiseerd zijn in laagdrempelige ondersteuning en het beantwoorden van vragen over ouderschap en opvoeding, bijvoorbeeld voor nieuwe ouders. Een voorbeeld van ondersteunende AI is Oath Care, een chatbot gericht op nieuwe ouders.
Gezondheid
Als je voor het eerst ouder bent geworden, is de kans groot dat elke afwijking van het gedrag dat je gewend bent je laat schrikken. Met een AI-tool zoals Little Angel Medical kun je een eerste controle doen, zodat je weet of je de huisarts moet raadplegen. Ook kun je de groei van je kind bijhouden met video’s. Er is ook een chatbot gemaakt voor ouders in arme gebieden. De bot biedt ondersteuning, informatie en is een eerste aanspreekpunt bij vragen over de groei en ontwikkeling van kinderen. Veel ouders gebruiken bovendien slimme accessoires zoals smartwatches om de slaap, beweging en mentale gezondheid van hun kind in de gaten te houden. Voor baby’s heb je zelfs slimme babyfoons.
(Digitale) veiligheid
Veel kinderen gebruiken uren per dag een telefoon of tablet. Met slimme functies kun je de inhoud en duur van hun schermgebruik gemakkelijk monitoren. Toch is het belangrijk dat kinderen met digitale middelen omgaan, aangezien ze die op school en later op hun werk ook nodig zullen hebben. Het is dus goed om AI bij je ouderschap te betrekken. Hoe je dat doet, hangt af van de leeftijd van je kind. Jonge kinderen kunnen zelf nog geen grenzen stellen, voor oudere kinderen is het goed om te bespreken hoe AI werkt en hoe ze er het beste mee om kunnen gaan.
De nadelen van AI-ouderschap
Juist in het geval van kinderen is het belangrijk om extreem terughoudend te zijn met het maken en delen van foto’s en video’s. Denk goed na voordat je een applicatie gebruikt die medische gegevens, beelden of de locatie van je kind in de gaten houdt. Je weet nooit waar de gegevens terechtkomen en wat ermee wordt gedaan. Ten tweede is het volgens experts erg belangrijk om je kind zo veel mogelijk zonder schermtijd te laten opgroeien. Dat vergroot de kans op gezonde hersenen en ogen, is beter voor de ontwikkeling, verkleint de kans op overgewicht en zorgt dat je kind minder snel last krijgt van angst of depressie. Bovendien wordt je kind niet gesocialiseerd als het constant apparaten gebruikt. Ook het creatieve vermogen, de motoriek, de spanningsboog en de emotionele ontwikkeling van kinderen hebben te lijden onder (overmatig) schermgebruik.
AI is intelligent en kan kinderen en ouders helpen om ontwikkeling in de gaten te houden, op interessante manieren te leren en de planning te structureren. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren over het gebruik en de risico’s van kunstmatige intelligentie, want op school en tijdens hun werkzame leven zullen ze daar continu mee in aanraking komen. Toch is het combineren van AI en ouderschap niet altijd ideaal. Het is cruciaal om als ouders zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor persoonlijke aandacht en interactie binnen het gezin. Dat draagt veel meer bij aan een gezonde ontwikkeling dan digitale middelen.