Back to school: AI-tools voor het nieuwe schooljaar

Home » Back to school: AI-tools voor het nieuwe schooljaar

Het is weer bijna september en dat betekent dat de middelbare en hogere scholen weer gaan beginnen. Kunstmatige intelligentie in het onderwijs is natuurlijk een omstreden onderwerp dat vraagstukken over veiligheid en leervermogen opwerpt. Daar hebben we al eerder een blog over geschreven. Gelukkig zijn er ook veel leuke AI-tools waarmee je het schooljaar wat overzichtelijker kunt maken, zonder dat je er volledig afhankelijk van wordt. 

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Maak een planning

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt voor heel veel dingen, maar vooral voor je studie. Kijk daarom van tevoren goed of alles gereed is: heb je alle boeken binnen? Heb je je rooster al gekregen? Zijn er speciale dingen die je voor dit jaar moet kopen, of moet je nog iets regelen voor een reis of stage? Voor deze simpele taakjes heb je geen kunstmatige intellgentie nodig. Dat kan bij de volgende stap wel heel handig zijn. Het is namelijk belangrijk om overzicht te krijgen over je nieuwe dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van deze AI-tools tijdens je nieuwe schooljaar:

Notion: online plannen en aantekenen

Een hele handige AI-tool voor elke leerling of student is Notion. Met die tool maak je gemakkelijk teksten en tabellen. Daarbij kun je ook de hulp van een slimme AI-assistent inroepen. Je kunt Notion gebruiken om een planning te maken voor het komende semester. Zet alle lessen of colleges in een maandoverzicht en voeg zodra dat kan alle opdrachten, presentaties en andere deadlines toe. Zo hoef je niet steeds alles te onthouden. Mag je tijdens je les of college aantekeningen maken op je computer? Ook dan kun je Notion gebruiken. Met de handige tekstblokken en tabellen krijg je snel overzicht in je teksten. Bovendien bewaar je alles in de cloud, zodat je via elk apparaat terug kunt kijken.

NotebookLM: plannen, schrijven en overhoren

Ook in NotebookLM kun je gemakkelijk een tijdlijn of planning maken. En als het tijd is om naar de les te gaan, maak je met deze tool gemakkelijk aantekeningen. Je kunt documenten met elkaar vergelijken en een opzet maken voor het schrijven van een nieuwe tekst, bijvoorbeeld als je bezig bent met een werkstuk. Als je veel lesstof in je hoofd moet stampen, kan NotebookLM je vragen beantwoorden en helpen bij het krijgen van overzicht over de informatie. Moet je een ellenlang artikel lezen voor je volgende college? NotebookLM maakt een snelle samenvatting, zodat je het artikel begrijpt voordat je gaat lezen (want natúúrlijk doe je dat daarna nog, toch?). 

Leer zo goed je kunt!

Als het schooljaar begint, is het voordat je het weet ook alweer tijd voor de eerste toetsen (sorry, sorry). Als je er even weer in moet komen, is het fijn om met iemand anders te overleggen. Spreek bijvoorbeeld met een andere leerling af of vraag iemand die je kent om je te overhoren. Geen tijd? Dan kunnen deze AI-tools je het schooljaar door helpen met een snelle bijles. Let wel op dat niet alles wat AI-assistenten tegen je zegt ook altijd klopt. Laat je alleen overhoren op basis van informatie die je zelf in een document hebt gezet! Deze tools zijn speciaal gemaakt om mee te leren en daardoor wat betrouwbaarder dan de meeste chatbots:

Socratic: hulp bij huiswerk en leren

Socratic is een handige AI-tool waarmee je extra uitleg krijgt over allerlei vakken. Of je nou moeite hebt met aardrijkskunde, vastzit bij een wiskundevraag of die Franse woordjes maar niet in je hoofd krijgt, Socratic helpt je met het herhalen en oefenen van de stof. De tool is gebouwd met behulp van docenten en daardoor veel betrouwbaarder dan een bijles van bijvoorbeeld ChatGPT.

Quizlet: laat je overhoren

Een hele bekende AI-tool voor het leren van proefwerken is Quizlet. Speel studiespelletjes, maak flashcards of laat je overhoren over de stof voor jouw volgende toets. Doordat andere studenten de stof van veelgebruikte lesmethodes waarschijnlijk al hebben geüpload, hoef je de lijst vaak niet eens zelf in te vullen. Dat scheelt veel tijd, die je dan weer kunt gebruiken om te oefenen. Of even te ontspannen, natuurlijk.

Houd je hoofd koel

Tegenwoordig hebben we het allemaal druk. Er is ook nog eens veel afleiding om ons heen, vooral als je telefoon in de buurt is. Dat is niet erg, maar soms heb je gewoon concentratie nodig om te leren. Ook daarvoor zijn verschillende slimme AI-tools gemaakt, die je dit schooljaar kunt gaan proberen:

  • Focus@Will: Focus@Will is een tool gemaakt door neurowetenschappers met muziek die je spanningsboog tot wel vier keer langer maakt.
  • Forest AI: de bekende app Forest beloont je als je langere tijd productief bezig bent. Als je de app gebruikt, plant het team ook nog bomen. Lekker bezig!
  • Todoist: onthoud je afspraken zonder moeite met Todoist, een online agenda die overzicht brengt in al je bezigheden. 
  • FocusBear: de concentratietool Focus Bear is gemaakt door een team van professionals met zowel ADHD als autisme en daardoor volledig ingericht op neurodivergente gebruikers. 
  • Flown: een online leeromgeving voor iedereen die graag samen studeert is FLOWN. Het idee achter de app is dat je beter leert als anderen daar ook mee bezig zijn. 

Niet iedereen heeft zin om weer naar school te gaan. Hopelijk helpt ons blog vol AI-tools je om alles uit jezelf te halen in het nieuwe schooljaar! Voel je de stress al toeslaan? Het is belangrijk voor jou én je productiviteit dat je af en toe de tijd neemt om te ontspannen. Ook daar zijn slimme AI-tools voor, waar je meer over leest in ons blog over AI en mentale gezondheid. Wij geloven in je!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023