Home » NotebookLM

NotebookLM is een nieuwe AI-tool van Google. Het programma helpt je om snel documenten te onderzoeken, vergelijken en verwerken. Ook kun je vragen stellen, documenten of websites vergelijken en gemakkelijk zoeken naar informatie in je bronnen. Op deze toolpagina lees je alles over NotebookLM!

Voordelen
  • Makkelijk te gebruiken
  • Snel inzicht in je documenten
  • Maak nieuwe dingen met je bronnen
  • Nieuw: gebruikt bronvermelding!
  • Werkt in het Nederlands
Nadelen
  • Nog in de testfase
  • Niet altijd betrouwbare output

Afbeelding van Google

Wat is NotebookLM?

NotebookLM is een AI-notitieblok van Google, gebaseerd op Gemini 1.5. De “virtuele onderzoeksassistent” geeft je de mogelijkheid om documenten en websitelinks te uploaden. Je kunt vragen stellen over het document. Ook kan NotebookLM snel een samenvatting, tijdlijn, planning of aantekeningen te maken. Tenslotte kun je vragen stellen over de stof.

Voor wie? 

NotebookLM is handig voor iedereen die met grote documenten werkt. Misschien ben je middelbare scholier en wil je een samenvatting van je online lesboek. Of een student die de hoofdpunten van alle aantekeningen wil inzien. Ook als je op kantoor met veel documenten werkt, is NotebookLM een perfecte tool om snel inzicht te krijgen in de inhoud van elke bron. Kortom: perfect voor iedereen die veel documenten gebruikt!

Hoe werkt het? 

Om de experimentele versie van NotebookLM te proberen, klik je op deze link. In de uitleg van Google staat nog een wachtlijst om je voor aan te melden, maar die wachtlijst is niet meer nodig. Je gaat óók als je op die link klikt, gelijk naar NotebookLM zelf. Daar log je eerst in met je Google-account. Dan kun je een nieuwe notebook maken:

Je begint door je eerste bron te uploaden via dit menuutje:

Daarna kun je meer bronnen toevoegen via het plusje in het linkermenu. Stel je voor dat je snel informatie wilt over een lange Wikipediapagina. Dan ga je in een ander tabblad naar die pagina en kopieer je de link via de knop “Website”. Je ziet dan de volgende informatie:

Nu kun je allerlei verschillende dingen met je document doen.

Samenvatting maken

Vraag NotebookLM gemakkelijk om een samenvatting in de chatbalk. Je kunt zelf aangeven hoe lang de samenvatting moet zijn. Je krijgt dan dit resultaat, inclusief voorgestelde vragen:

Vragen stellen

Via de voorgestelde vragen (of zelf natuurlijk) kun je NotebookLM uithoren over je ingevoerde bron. 

Nieuwe dingen maken

Via het chatvenster kun je ook vragen om nieuwe ideeën op basis van je document. Ik vroeg bijvoorbeeld om een opzet voor een spreekbeurt over egels van 10 minuten. Dan krijg je een indeling qua tijd en onderwerp, zelfs met voorstellen van plaatjes die je kunt laten zien. Per informatiepunt zie je via het nummertje de relevante informatie uit je bron (hier een voorbeeld waarbij ik om extra informatie vraag bij “vacht en snuit”):

Inzichten

Nadat je een document hebt gemaakt, kun je ook doorvragen. Bijvoorbeeld over de reactie van anderen op jouw voorstel (blog, spreekbeurt, wat dan ook). Toen ik dit probeerde, werkt het niet. NotebookLM gaf aan dat deze informatie niet in de bron stond en dus niet beschikbaar was.

Documenten vergelijken

Als je een tweede website of document toevoegt, kun je dezelfde functies uitvoeren met beide bronnen tegelijk:

Ik probeerde dit ook met een bron die over een heel ander onderwerp ging, maar daar raakte NotebookLM alleen maar van in de war. Logisch, eigenlijk.

Mogelijkheden 

Aan de hand van de documenten en websitelinks die je in NotebookLM uploadt, kun je drie dingen doen:

  • Een samenvatting maken, inclusief belangrijkste punten en handige vragen om te stellen
  • Vragen stellen, bijvoorbeeld extra uitleg over de inhoud of het maken van een woordenlijst met lastige termen uit de tekst
  • Ideeën genereren, bijvoorbeeld vragen die anderen over jouw tekst zouden kunnen stellen of een opzet voor een blog of video

Doordat je zelf vragen stelt, heb je de volledige controle over wat de slimme tool met de beschikbare informatie doet. Makkelijk om te gebruiken dus, en als je geen inspiratie hebt gebruik je gewoon één van de voorgestelde vragen die steeds onderin het venster staan.

Ook kun je in het beginscherm kiezen voor een bestaand Notebook om me te experimenteren:

Ga het gewoon proberen, dan zie je vanzelf wat je allemaal kunt!

Abonnementen 

Momenteel is alleen “NotebookLM Experimental” beschikbaar (de proefversie). Daar heb je geen abonnement voor nodig, alleen je Google-account. 

Beperkingen

NotebookLM is nog in ontwikkeling en geeft net als alle andere AI-tools nooit 100% betrouwbare antwoorden. Daarnaast zijn er nog een paar kleine beperkingen, die vooral te maken hebben met de bronnen. Voorlopig kun je namelijk alleen websitelinks, gekopieerde tekst, Google-documenten en pdf’s uploaden. Ook mogen de bronnen maximaal 500.000 woorden bevatten (dat zijn ongeveer 1000 pagina’s, dus dat limiet bereik je niet zo snel). Tenslotte waarschuwt Google dat je geen gevoelige informatie moet delen en geen bronnen moet uploaden waarvoor je geen rechten hebt. 

NotebookLM is een handige AI-tool waarmee je gemakkelijk door al je documenten navigeert. Of je nou documenten wilt samenvatten, vergelijken of om extra uitleg vraagt, dit programma staat voor je klaar. Het is makkelijk te gebruiken en biedt talloze opties. Vanwege de proefversie is het programma voorlopig ook nog gratis. De enige beperkingen hebben te maken met bestandstypen en de lengte van je bronnen. Toch zijn de eisen zo ruim dat de meeste gebruikers hier geen last van zullen hebben. Al met al een heel handige AI-tool voor iedereen die met veel informatie werkt!

NotebookLM Details

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Scalenut is een all-in-one tool om optimale SEO-content mee te maken!
Maak afbeeldingen, teksten, plaatjes en GPTs in één goedlopend programma!
Werk samen, schrijf teksten, organiseer je documenten en maak een planning met Notion!

NotebookLM
4.8/5
Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023