Je hebt het vast wel gemerkt: de bomen krijgen prachtige kleuren, de temperatuur daalt langzaam en de winkels liggen overvol met herfstspullen, pepernoten en de eerste kerstdecoratie. En de minder leuke kant: het regent weer steeds vaker. Het weer in de herfst is vaak onvoorspelbaar, waardoor een beloofde warme dag of gevreesde regenbui soms toch anders lopen. Het blijkt dus dat traditionele methoden niet perfect zijn om het weer te voorspellen. Daarom maken meteorologen en weerplatforms zoals Buienradar steeds vaker gebruik van AI om het weer te voorspellen. Maar hoe werkt dat precies? En is AI echt beter in het voorspellen van herfstweer dan gewone weerplatforms? Je leest het hier.
Afbeelding gemaakt met ChatGPT
Zo voorspelt AI het weer
Om het weer te voorspellen, moet je allerlei gegevens met elkaar combineren. Denk aan de temperatuur, luchtdruk, windsnelheid en luchtvochtigheid. Vaak zijn “normale” methoden goed in staat om te voorspellen wat het weer voor de komende dagen doet. Maar vooruitkijken en zo bijvoorbeeld heftige stormen voorspellen lukt vaak niet. Daar komen AI-modellen goed van pas.
Kunstmatige intelligentie is erg goed in het verwerken van complexe patronen en het ontdekken van verbanden in grote datasets. AI-systemen kunnen bijvoorbeeld historische weergegevens, satellietbeelden en de huidige weersomstandigheden met elkaar combineren en analyseren. Ook kunnen ze leren van eerdere fouten, waardoor ze steeds accurater worden. En dat zorgt voor een betere weersvoorspelling, zelfs op termijn.
Waarom kan AI het weer op lange termijn voorspellen?
Het weer in de herfst is vaak wisselvallig. Vooral herfststormen zijn moeilijk te voorspellen. AI-modellen zijn daar beter in dan de traditionele methoden. Ze combineren actuele informatie van satellieten, weerstations en drones voor een gedetailleerde voorspelling. Door die gegevens continu te verwerken, kunnen AI-systemen een aantal dagen tot zelfs een aantal weken van tevoren voorspellen wanneer er zwaar weer op komst is. Die voorspelling is dan ook nog eens nauwkeuriger dan bij traditionele methoden.
Voor het voorspellen van het weer op lange termijn gebruikt AI allerlei actuele weerinformatie:
- Luchttemperatuur
- Luchtdruk
- Luchtvochtigheid
- Windkracht
- Windrichting
- Zeewatertemperatuur
- Patronen in de wolken
Daarnaast worden de volgende gegevens toegevoegd voor een uitgebreide voorspelling:
- Historische weergegevens
- Satellietbeelden
- Radargegevens
- Geografische gegevens
- Klimaatgegevens
Hoe gebruiken meteorologen AI?
Momenteel is AI vooral een hulpmiddel als het gaat om de weersvoorspellingen die we op het nieuws zien. De modellen helpen bij het samenvatten van informatie en kunnen in sommige gevallen ook voorspellingen doen, al zijn ze nooit 100% accuraat. Bovendien zijn ze goed in het gebruiken van eerdere informatie om te bepalen wanneer die regen nou precies losbarst. Of meteorologen gebruiken AI om de huidige voorspelmodellen te verbeteren. De verwachting is dat er de komende tijd steeds meer informatie beschikbaar wordt, onder andere door satellietbeelden, drones en slimme sensoren. Dan kan kunstmatige intelligentie helpen bij het selecteren van de meest interessante data voor een meteoroloog.
De voordelen van weersvoorspelling met AI
De goede weersvoorspellingen van AI hebben talloze voordelen.
- Ze kunnen helpen om overstromingen op tijd te voorzien, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om grote gevolgen te voorzien.
- Ze kunnen boeren helpen met het bepalen van het optimale moment om te oogsten en door te waarschuwen voor onverwachte nachtvorst. Dat geldt natuurlijk ook voor jou als je serieus bezig bent met tuinieren!
- Ze kunnen helpen bij het voorspellen van klimaatverandering in de komende jaren. Daardoor kunnen we op tijd inspelen op de gevolgen ervan.
- Ze bieden inzicht in de huidige veranderingen in het weer, en kunnen daardoor ook helpen bij het bestuderen van het weer van vroeger.
In de herfst is weer vaak onvoorspelbaar. Zelfs als er een warme dag of storm op de planning staat, klopt dat vaak niet. Daarom gebruiken weerplatforms en meteorologen steeds vaker gebruik van AI om het weer te voorspellen. AI is goed in het verwerken van de groeiende hoeveelheid gegevens om het weer te voorspellen. Ook is het makkelijk om patronen te herkennen met behulp van kunstmatige intelligentie. Door het gebruik van AI worden de weersvoorspellingen steeds gedetailleerder en kunnen meteorologen op langere termijn zinnige uitspraken doen over het weer. Toch is AI voorlopig vooral een aanvulling op traditionele methoden om het weer mee te voorspellen.