AI en tuinieren – hoe technologie jouw tuin mooier kan maken

Home » AI en tuinieren – hoe technologie jouw tuin mooier kan maken

Het is eindelijk weer lente! Daarom een artikel over AI en tuinieren. Natuur en techniek lijken misschien elkaars tegengestelde te zijn, maar ze kunnen ook heel goed samengaan. In dit blog lees je hoe je kunstmatige intelligentie kunt gebruiken om jouw tuin een stukje mooier te maken.

Afbeelding gemaakt van ChatGPT

Plan de ideale tuin met behulp van AI

Wil je een slim programma dat je helpt om in één keer de perfecte tuin te bedenken? Bekijk dan deze garden planner. Je vult in in welk land je woont en wat daar de gemiddelde minimumtemperatuur is (Nederland valt grotendeels onder zone 8a-8b). Je laat weten hoeveel ervaring je met tuinieren hebt. Dan vertel je wat het doel van je tuin is: wil je een siertuin, eetbare gewassen, medicinale planten of iets anders? Je selecteert wat voor soort planten je het liefste hebt, zoals bomen, grassen en vetplanten. Tenslotte kies je of je biologisch wilt tuinieren of niet. Je geeft aan hoeveel tijd en moeite je in de tuin wilt steken en of je allergieën hebt. Voordat AI een suggestie doet, kun je handmatig bepaalde zones toevoegen die je graag in je tuin wilt zien, zoals stukken land of plantenpotten. De website stuurt je als het goed is een mail met het plan.

De garden planner is niet de enige manier om je tuin te plannen met AI – ChatGPT kan hetzelfde. Hoe dat gaat, lees je hier. In tegenstelling tot de garden planner heeft ChatGPT geen uitgebreid menu. Je moet dus zelf alle informatie invullen. De chatbot helpt je bij het indelen van je tuin op basis van de grootte, het klimaat, de hoeveelheid zonlicht en je eigen smaak. Bovendien kun je informatie over je tuin, smaak en tuiniervaardigheden geven, zodat ChatGPT je kan helpen bij het kiezen van de juiste planten. Tot slot weet de chatbot precies welke planten je op welk moment het beste kan planten in jouw klimaatzone. Een andere tuiniertool die momenteel nog in de maak is, is AiPlantCare. In het programma kun je ruimtes met planten (binnen én buiten) plannen, vragen stellen, planten herkennen en van alles over planten leren.

Verzorg je planten in een handomdraai

Heb je al een tuin, maar is de juiste verzorging ervan het probleem? ChatGPT kan je helpen met tips over de verzorging van planten, de momenten waarop je het beste water kunt geven en de hoeveelheid vocht die elke plant nodig heeft. Het programma biedt bovendien hulp bij het identificeren en behandelen van eventuele plantenziektes. Ook als je wilt weten waarom je planten nou toch steeds blijven doodgaan (ik ben niet de enige, toch?) kan je er met behulp van ChatGPT achterkomen wat je verkeerd doet en hoe je je planten langer in leven houdt. Voer gewoon de naam van de plant in en vraag wat je wilt weten!

Een paar apps die je misschien wilt proberen zijn PlantSnap, Planta en PictureThis. Alle drie de apps herkennen planten op basis van foto’s en geven verzorgingstips. Planta en PictureThis geven daarnaast informatie over de hoeveelheid licht die je planten krijgen. en ze herkennen plantenziektes.

Andere manieren om met AI te tuinieren

Is je tuin al tot in de puntjes verzorgd, maar kun je geen genoeg krijgen van het buitenleven? ChatGPT kan je ook helpen bij leuke doe-het-zelfprojecten. Denk aan vogelhuisjes, maar ook tuinpaden en moestuintjes. Bedenk het zo gek niet of de chatbot geeft je leuke tips om creatief mee aan de slag te gaan!

Wil je graag een eetbare tuin maken, of lekker koken met ingrediënten die al in je tuin te vinden zijn? Meer over eetbare planten vind je in de app From Seed to Spoon. De app helpt je bij het samenstellen van een voedzame of medicinale groentetuin. Daarnaast krijg je tips over biologisch tuinieren, houdt de app bij wanneer je planten opkomen en vind je er allemaal lekkere recepten!

Ben je dol op tuinieren en wil je graag kennismaken met andere hobby- en expertuiniers? GardenTags is een tuinierapp waarin je tips vraagt aan andere tuiniers. De app bevat ook een encyclopedie die wordt gevuld door leden. Met je camera kun je ook planten identificeren.

Hoe tuincentra kunstmatige intelligentie gebruiken

Jij bent niet de enige die AI kan gebruiken om je tuin te laten floreren. Ook tuincentra gebruiken kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld om hun klanten persoonlijke aanbevelingen te doen op basis van eerdere aankopen. Net als veel bedrijven kunnen tuincentra AI ook gebruiken om hun voorraad te beheren. Andere toepassingen die voor alle bedrijven handig zijn, zijn klantenservicechatbots en voorspellende kunstmatige intelligentie (vooral voor het weer!).

Kunstmatige intelligentie heeft niet alleen logistieke toepassingen, maar wordt ook gebruikt voor plantidentificatie. Tuincentra raden klanten bijvoorbeeld een app aan waarmee ze zelf planten en bloemen kunnen scannen om er informatie over te krijgen. AI kan daarnaast helpen om mooie productfoto’s en -beschrijvingen te maken voor webwinkels. In kassen of grote tuinen kan AI ook helpen met het monitoren en automatisch bemesten en water geven van planten. Tenslotte kunnen tuincentra kunstmatige intelligentie gebruiken voor hun energiebeheer. 

Zorgt AI bij het tuinieren voor problemen?

Een negatieve insteek

Kunstmatige intelligentie is niet per se een goede match met het buitenleven en dus ook niet met tuinieren. Volgens dit artikel kan AI een negatieve invloed hebben op de natuur. Robots zouden ervoor gaan zorgen dat we veel bomen moeten kappen (anders kunnen ze er niet langs) en dat er allemaal dezelfde planten worden verbouwd. Ik heb zelf het idee dat robots nog wel wat slimmer moeten worden voordat ze de aarde overnemen. Tegen die tijd zullen ze echt wel om bomen heen kunnen rijden en hebben ze vast ook kennis van het concept biodiversiteit.

Een derde, iets realistischere zorg voor de wetenschappers is dat AI ervoor zorgt dat mensen minder in contact komen met de natuur. Bijvoorbeeld doordat tegenwoordig alle pakketjes aan de deur bezorgd worden, waardoor je niet meer naar buiten gaat. De auteur ziet al voor zich dat alle winkels dichtgaan en dat iedereen dan met een drankje in de tuin zit te kijken hoe een “robothuisdier” al het werk doet. Dat is wellicht wat vergezocht, maar het gebruik van computers zorgt er inderdaad voor dat mensen weinig naar buiten gaan.

Een positieve insteek (met kanttekening)

ChatGPT heeft een wat positievere blik op zijn invloed op de natuur. De chatbot geeft aan van dienst te kunnen zijn bij het maken van duurzame keuzes in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over inheemse plantensoorten, composteren en het opzetten van een systeem om regenwater mee om te vangen. Daarnaast kan de bot je vertellen hoe je een tuin aanlegt die interessant is voor bijen, vlinders en vogels. Op die manier draag je een steentje bij aan de bescherming van de Nederlandse biodiversiteit. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat het gebruik van ChatGPT (momenteel) zeker niet duurzaam is. Daarover lees je meer in dit blog.

Al met al heeft kunstmatige intelligentie best wel wat verstand van de natuur. Ook zijn sommige experts bang dat de natuur volledig onder de voet gelopen zal worden door robots, maar voorlopig is het nog niet zo ver. Als je AI op de juiste manier gebruikt, kun je er juist voor zorgen dat je planten langer mooi blijven en dat je tuin een paradijsje wordt voor vogels, insecten en inheemse planten. Of je nou met of zonder AI de tuin in gaat, je wordt er vast vrolijk van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023