Nieuwssites gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om artikelen van grote media te recyclen

Home » Nieuwssites gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om artikelen van grote media te recyclen

De betrokken sites vermelden evenmin dat AI betrokken was bij het samenstellen van hun publicaties. Dit wordt aangegeven door NewsGuard, een entiteit die streeft naar het bestrijden van online nepnieuws en desinformatie.

Volgens NewsGuard’s onderzoekers werden deze maand 37 nieuwssites ontdekt die chatbots gebruikten om stukken van uitgevers zoals CNN, The New York Times en Reuters te herformuleren. De sites lijken speciale software te gebruiken die ontworpen is om nieuws te detecteren, te herformuleren en onmiddellijk te posten zonder menselijke interventie, meldt de groep. Grote bedrijfsadvertenties waren zichtbaar op sommige van deze platforms.

Het voorgaande jaar heeft een opmerkelijke groei gezien in de capaciteiten van AI-chatbots die inhoud kunnen opstellen op basis van eenvoudige instructies. OpenAI’s ChatGPT trok veel aandacht, en Google introduceerde zijn concurrent, Bard, voor het algemene publiek. Beide tools waarschuwen gebruikers dat het toepassen van AI voor plagiaat niet is toegestaan. Echter, NewsGuard stelt dat OpenAI’s beleid niet duidelijk de grenzen van “plagiaat” definieert.

NewsGuard signaleert ook dat er waarschijnlijk meer platforms zijn die AI hanteren voor contenthergebruik. De 37 geïdentificeerde sites sprongen in het oog vanwege zichtbare bot-foutmeldingen in hun publicaties, zoals: “Als AI-taalmodel kan ik niet identificeren welke tekst herschreven dient te worden zonder achtergrond of gegevens.”

De vraag blijft of door AI gegenereerde artikelen als plagiaat beschouwd kunnen worden of als origineel werk gelden. Hieromtrent zijn er ook juridische procedures gaande. Zoals de recente aanklacht van de Amerikaanse comedian Sarah Silverman en twee auteurs tegen het moederbedrijf van Facebook, Meta, en OpenAI voor het zonder toestemming gebruiken van hun boeken om taalmodellen te trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023