De keerzijde van AI

Home » De keerzijde van AI

Er lijkt geen eind te komen aan de hype rondom AI. De laatste jaren zijn er veel AI programma’s gelanceerd voor verschillende doeleinden. Niet gek, want AI heeft veel voordelen. Het helpt ons sneller, efficiënter en nauwkeuriger te werken in het dagelijks leven. Maar zoals al het moois heeft ook AI een keerzijde. In deze blog bespreken we de belangrijkste potentiële gevaren van AI. 

Afbeelding gemaakt met Dall-E 3

Banenverlies

Een van de meest besproken zorgen is dat AI bepaalde banen overbodig kan maken. Het gaat hierbij vooral om banen die makkelijk geautomatiseerd kunnen worden. De sectoren die de gevolgen hiervan het eerst zullen merken zijn de bouw, de landbouw en de industriële sector. Gelukkig liggen er door AI juist ook kansen voor nieuwe banen want er is personeel nodig dat verstand heeft van AI en weet hoe het ingezet kan worden. 

Wist je dat de eerste chatbot genaamd Eliza is ontwikkeld in de jaren ‘60?

Economische ongelijkheid

Terwijl sommige sectoren, bedrijven en individuen profiteren van AI, kunnen anderen achterblijven. Zo zullen lager opgeleide mensen nog minder kansen hebben op de arbeidsmarkt, terwijl er voor hoog opgeleide mensen juist meer kansen liggen. Dit leidt tot een grotere economische kloof en meer sociale ongelijkheid. 

Privacy 

Privacy is één van de meest zorgwekkende kwesties rondom AI. De behoefte aan grote hoeveelheden data om AI-modellen te trainen, heeft tot een explosieve groei van dataverzameling geleid. Dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee op het gebied van privacy en veiligheid. Hieronder hebben we een aantal categorieën waarin AI een rol speelt voor je uitgelicht. 

  • Gezichtsherkenning

Slimme camera’s met gezichtsherkenning kunnen worden ingezet om criminelen op te sporen. Dit kan handig zijn, maar daardoor staat ook de rest van de bevolking ongewild onder surveillance van de overheid. Dit is momenteel nog verboden volgens de AVG-regels (Algemene Verordening Gegevensbescherming), maar het is wel een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te blijven houden.

  • Deepfakes

Wanneer je gezicht openbaar online staat, kunnen mensen hier misbruik van maken.  Jouw gezicht kan door middel van een deepfake gecombineerd worden met bestaand beeldmateriaal. Dit kan nare gevolgen hebben voor jou. Zo is de presentatrice Welmoedt Sijtsema het slachtoffer geworden van een zogenaamde “sexfake”. 

Daarnaast worden deepfakes ingezet om nepnieuws te verspreiden door bekende personen iets te laten zeggen dat ze nooit hebben gezegd. Dit is een gevaar voor onder andere de journalistiek. 

  • Hacks

AI systemen worden getraind op extreem grote hoeveelheden data. Dit maakt AI kwetsbaar voor cyberaanvallen. Zo zijn er meerdere gevaren waar rekening mee gehouden moet worden.

Lees hier onze uitgebreide blog over hoe hackers AI inzetten

Ethische dilemma’s 

AI kan een handig hulpmiddel zijn in verschillende sectoren. In de medische wereld wordt gewerkt aan een AI systeem dat ernstige ziektes kan herkennen. Bij defensie kan er straks worden gevochten met drones wat potentieel mensenlevens spaart. In de rechtspraak kan AI ondersteuning bieden bij het doorlezen van dossiers zodat het proces versnelt. Dit is positief maar er komen ook ethische vragen aan bod. Deze sectoren zijn tegelijkertijd erg kwetsbaar wanneer een fout wordt gemaakt. Dit leidt tot een nieuw ethisch vraagstuk: wie is er verantwoordelijk wanneer er een fatale fout wordt gemaakt? Dit is een belangrijk punt waar de experts het vooralsnog niet over eens zijn. 

Er zitten meerdere gevaren van AI, daarom is het belangrijk om goed na te denken over waar je het voor gebruikt en hoe je het inzet. Blijf daarom op de hoogte van onze blogs. Zo weet je zeker dat je goed ingelezen bent in de wereld van AI en blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. 

2 Replies to “De keerzijde van AI”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023