Hoe schrijf je een goede prompt voor ChatGPT?

Home » Hoe schrijf je een goede prompt voor ChatGPT?

Een goede prompt schrijven voor ChatGPT is niet gemakkelijk. Er komt een hoop bij kijken. In het ideale scenario krijg je met een goede prompt een output die jij ook had kunnen schrijven. Maar wat maakt een prompt ‘goed’? En hoe schrijf je een goede prompt? We beantwoorden deze vragen in deze blog. 

Hoe schrijf je een goede prompt voor ChatGPT
Image by frimufilms on Freepik

Wist je dat het woord prompt uit het Frans komt en vlug betekent?

Wat maakt een prompt goed? 

Elke prompt is verschillend, toch zijn er een aantal kenmerken die elke goede prompt bevat. We hebben kenmerken voor je op een rijtje gezet.

Het doel

Als eerste bepaal je het doel van de tekst. Is het voor de website van een groot bedrijf of voor het magazine van de lokale voetbalclub? Dit is nog al een verschil. Beschrijf ook wat voor soort tekst het is. Stel jezelf de volgende vragen: Wat wil ik overbrengen aan mijn lezers met deze tekst? Dit helpt je met het bepalen van je doel. 

De rol

Beschrijf duidelijk welke rol ChatGPT aanneemt. Dit bepaalt het perspectief van de tekst. De rol bepaal je op basis van het door jou gekozen doel. Is het doel van de tekst om mensen iets te verkopen of alleen informatie te verstrekken? Geef ChatGPT duidelijke instructies over deze rol. 

De toon

Nu je zowel het doel van de tekst als het perspectief hebt bepaald, is het belangrijk om de toon van de tekst te vermelden in je prompt. Beschrijf of de tekst formeel of informeel is en of deze serieus of humoristisch is. Zo kun je ChatGPT de goede richting insturen. Baseer de toon vooral op de doelgroep van je tekst. 

De doelgroep

Wie is de doelgroep van je tekst? Welke demografische kenmerken horen bij deze doelgroep? Werk zoveel mogelijk demografische kenmerken uit. Denk ook aan het taalgebruik dat bij deze doelgroep hoort. Begrijpt de doelgroep jargon of moet de tekst in Jip & Janneke taal geschreven zijn? Geef dit ook aan. Beschrijf de doelgroep dus zo concreet mogelijk in de voor het beste resultaat.

De structuur

Geef ChatGPT instructies over de structuur van de tekst. Hoeveel alinea’s bevat de tekst? En wat is de maximale lengte? Geef een specifiek aantal woorden aan. Houd er wel rekening mee dat ChatGPT-3.5 een maximale output van 3.000 woorden geeft. ChatGPT-4 kan 25.000 woorden genereren.  Wanneer je de structuur van de tekst zo duidelijk mogelijk beschrijft in je prompt, scheelt dit je een hoop werk.

Benieuwd naar meer verschillen tussen ChatGPT-3.5 en ChatGPT-4? Lees dan deze blog.

Extra details

Geef details over het platform waar je de tekst voor schrijft. Wanneer je voor de lokale voetbalclub schrijft, geef dan extra details over deze voetbalclub. Een goede manier om dit te doen is door letterlijk te zeggen: vanaf nu ben je (naam), een voetbalclub uit (plaats) die bestaat sinds (jaartal)  met (aantal) leden etc. Zo optimaliseer je de kans om in een keer een goede tekst te laten genereren die door jou geschreven had kunnen zijn. 

Nu je de bovenstaande factoren hebt beschreven in je prompt, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal extra zaken. Daarom geven wij je wat extra tips.

Tips

1. Experimenteer

Niemand is in een keer goed in iets. Leer ChatGPT kennen en experimenteer met verschillende prompts en vergelijk de output. Zo worden jouw prompts steeds beter. Het is een kwestie van oefenen.  

2. ChatGPT is niet perfect

Wanneer je na het experimenteren een goede prompt hebt geschreven, kan het nog steeds voorkomen dat het programma je niet de perfecte tekst geeft. Houd er daarom rekening mee dat je de tekst altijd even doorleest en waar nodig aanpast. 

3. Sluit de tekst aan bij de lezer?

Soms gebruikt ChatGPT woorden die je zelf nooit zou gebruiken. Kijk daarom altijd goed of de stijl van de tekst echt past bij jezelf, het platform en de lezer. Stel jezelf de vraag: herkennen mijn lezers deze tekst? Zo niet, herschrijf de tekst dan in woorden die jij zelf zou gebruiken. Want ondanks dat ChatGPT-4 menselijker schrijft dan zijn voorgangers, blijft het een chatbot. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023