Vijf manieren waarop jij AI in kunt zetten op je werk

Home » Vijf manieren waarop jij AI in kunt zetten op je werk

AI is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er zijn verschillende meningen over het inzetten van AI. De één ziet het als een vijand, de ander als de toekomst. Steeds meer bedrijven gebruiken AI programma’s als tool om de productiviteit te verhogen, maar hoe zet je AI effectief in op je werk? En wat zijn de voordelen van het inzetten van AI op de werkvloer? We leggen het je uit in deze blog. 

1. Automatiseer routinetaken. 

Routinetaken zijn voor velen de minst leuke, maar tegelijkertijd de meest tijdrovende taken. Voor automatisering bestaan al vele programma’s, denk aan Excel. Met AI is het mogelijk om nog een stapje verder te gaan. Denk hierbij aan taken als gegevensinvoer, factuurverwerking en voorraadbeheer. Dit verkleint de kans op fouten en ook blijft er zo meer tijd over voor belangrijkere taken die meer tijd in beslag nemen. 

2. Creëer prompts voor het schrijven van standaardteksten. 

Nu is je eerste vraag waarschijnlijk: wat is een prompt precies? Goede vraag. Een prompt is eigenlijk een standaard tekst waarin bepaalde gegevens aangepast worden op basis van de situatie. Denk hierbij aan productomschrijvingen. 

Met een prompt voor productomschrijvingen pas je gemakkelijk een aantal factoren in de tekst aan. Hierdoor genereer je voor ieder product een unieke producttekst. 

Voorbeeld prompt voor ChatGPT

Schrijf een productomschrijving in maximaal 400 woorden voor het product: “{{titel_product}}”. Plaats html tags <p> om alle geschreven paragrafen. Iedere paragraaf moet worden voorzien van een kop (h2 of h3).

Het product heeft de specificaties:
{{product specificaties ophalen}} 

Materiaal: {{materiaalomschrijving ophalen}} Aanspreekvorm: “je”

Let er wel op dat een tekst, gegenereerd met een prompt, vaak niet de meest persoonlijke is. Daarom moet je goed weten wanneer je het gebruikt.

Wil je weten hoe je een goede prompt schrijft? Lees dan deze blog

Wist je dat het woord prompt uit het Frans komt en vlug betekent? 

3. Fotomateriaal

Heb je fotomateriaal nodig voor je website, maar zijn er geen rechtenvrije foto’s beschikbaar? Kijk dan eens naar AI programma’s waarmee je op basis van een opdracht afbeeldingen kan genereren. Een optie is het programma Midjourney waar we al eerder een blog over schreven. Dit is een betaald programma, maar vergeleken met de gemiddelde stockfoto is het een stuk voordeliger. 

4. Internationale relaties onderhouden

Veel Nederlandse bedrijven werken samen met internationale klanten. Daarom kan het handig zijn om ChatGPT in te zetten als vertaaltool. Het vertaalt zinnen natuurlijker dan Google Translate. Toch is het niet iets om te gebruiken tijdens dagelijks intensief contact met een klant of voor mondelinge gesprekken. Wel kan het je helpen bij het lezen of versturen van een standaard e-mail. 

5. Personeel werven met AI

Er zijn steeds meer experimenten op het gebied van personeelswerving met AI. Hoewel het selecteren van geschikte kandidaten zonder vooroordelen nog niet mogelijk is,  is het wel mogelijk om sneller geschikte kandidaten te vinden. Bovendien kan AI zo worden ingezet dat bepaalde vacatures een breder publiek bereiken.

Het integreren van AI op de werkvloer kan in eerste instantie misschien intimiderend lijken, maar met de juiste planning en strategie kan het aanzienlijke voordelen opleveren voor je organisatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023