Hoe maak je jouw eigen GPT met ChatGPT?

Home » Hoe maak je jouw eigen GPT met ChatGPT?

Sinds kort vind je in ChatGPT de mogelijkheid om je eigen GPT’s te maken, een ontwikkeling die de interactie met kunstmatige intelligentie naar een geheel nieuw niveau tilt. Deze innovatie zorgt voor gepersonaliseerde ervaringen en brengt nieuwe ontwikkelingen teweeg in de manier waarop we denken over en werken met AI. In deze blog maak je kennis met GPT’s en leer je hoe je jouw eigen GPT maakt. Maar allereerst vertellen we je graag meer over wat een GPT precies is.

Wat is een GPT?

De afkorting GPT staat voor Generatove Pre-trained Transformer. GPT’s zijn speciale versies van ChatGPT die je zelf kunt aanpassen voor een bepaald doel. Elke gebruiker kan een GPT maken, waarmee de standaard versie van ChatGPT aangepast wordt. Voor alles kan een GPT gemaakt worden: van het leren van bordspelregels tot het ondersteunen bij huiswerk of het ontwerpen van tatoeages. Het mooie is dat je geen programmeerkennis nodig hebt om je eigen GPT te maken. Iedereen kan er een bouwen.

GPT bibliotheek

Lijkt je eigen GPT maken voor jou nog een brug te ver en wil je graag GPT’s van anderen gebruiken? Ook dit is mogelijk. In de zijbalk van ChatGPT vind je sinds kort de optie ‘Explore GPTs’. In deze GPT bibliotheek ontdek je GPT’s gemaakt door andere gebruikers. Je vindt hier GPT’s voor de meest uiteenlopende doeleinden. Zo vind je hier GPT’s die je helpen met schrijven, maar ook met studeren, ontwerpen en programmeren. Een andere interessante categorie die je terugvindt bij de GPT’s is de categorie Lifestyle. Hier vind je bijvoorbeeld boeken om te lezen of aanbevelingen voor een film die je kunt kijken. Ook vind je hier een GPT die wandelroutes aanbeveelt en je kunt zelfs je tatoeage laten ontwerpen door ChatGPT. De GPT’s in de GPT bibliotheek maken je leven een stuk gemakkelijker. En het leuke? Niets is te gek voor een GPT. Staat er op de algemene pagina niet de GPT die je zoekt? Dan vind je gemakkelijk een GPT die voldoet aan jouw eisen door te zoeken in de zoekbalk. 

Hoe maak je je eigen GPT in ChatGPT?

Kun je de GPT die je zoekt toch niet vinden? Dan kun je gemakkelijk je eigen GPT maken. Hoe? Wij vertellen het je in het onderstaande stappenplan. Let op: voor het maken van je eigen GPT heb je een plus of een enterprise account van ChatGPT nodig.

Maak jouw eigen GPT in 10 stappen.

 1. Bezoek https://chat.openai.com/ en log in met je e-mailadres of Google account.
 2. Klik op ‘Explore GPT’s’ in de linkerbalk. 
 3. Klik op de groene knop ‘Create’ om een nieuwe GPT aan te maken.
 4. Vul de naam en omschrijving van je GPT in.
 5. Upload een foto voor je GPT of laat DALL-E een afbeelding generen
 6. Vul de instructies waar je GPT aan moet voldoen in. Je kunt hierin de GPT ook een stappenplan laten uitvoeren, maar daar komen we later op terug. Hier geef je ook aan in welke stijl je GPT antwoordt. Test in het ‘preview’ vak hoe de GPT reageert en pas de instructies aan de hand hiervan aan.
 7. Vul de conversatiestarters in. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Het geeft de gebruiker van de GPT inspiratie van vragen die hij kan stellen.
 8. Heb je externe bronnen die de GPT moet raadplegen? Dan kun je deze uploaden onder ‘Knowledge’. 
 9. Vul vervolgens de ‘Capabilities’ in. Hierin kun je aangeven of de GPT op het web kan browsen, of hij afbeeldingen kan generen met de DALL·E Image Generation en of hij gebruik kan maken van de Code Interpreter.
 10. Tot slot kun je acties toevoegen. Hiermee ontvangt jouw GPT bijvoorbeeld informatie of onderneemt hij acties buiten ChatGPT. Deze optie kun je eigenlijk altijd links laten liggen.

We raden je aan om gewoon aan de slag te gaan met GPT’s. Kies een onderwerp uit dat jou interesseert en experimenteer. Des te meer je met GPT’s bezig bent, des te meer je de mogelijkheden ontdekt.

GPT’s in de praktijk

Om je te laten zien wat een GPT nou eigenlijk kan, hebben we een GPT gemaakt die je helpt met het plannen van je volgende reis. 

 1. Allereerst hebben we de naam van de GPT ingevoerd: TravelGPT. De naam van je GPT hoeft nog niet direct perfect te zijn. Je kunt hem later altijd nog aanpassen. 
 2. Vervolgens hebben we de omschrijving ingevuld. Deze luidt als volgt: “Find your next destination. Pick a flight, accommodation and receive a travel schedule. Bon voyage!”
 3. Nadat de omschrijving is ingevuld, is het tijd voor de instructies. Onze instructies luidden als volgt:

  “TravelGPT specializes in assisting users with their travel planning. Initially, it inquires if the user has a destination in mind. If so, it asks about the travel dates. If the user is undecided about the destination, TravelGPT suggests one by asking a few questions to understand their preferences. Once the travel dates are known, it requests the user’s departure city. TravelGPT then searches for flight options, prioritizing affordability, and provides links for booking, advising users to check the airline’s website for potential cost savings. After selecting a flight, it helps find accommodations by asking about the user’s preferences and budget, searching on booking.com, and presenting at least five options, each with a booking link. Once accommodations are chosen, TravelGPT helps plan activities, tailoring a daily schedule with morning, afternoon, and evening activities, including recommended bars and restaurants. It provides a total cost estimate for the activities and adjusts the schedule based on user feedback. The interaction concludes with well-wishes for the trip and a generated image of the destination. TravelGPT communicates in a modern style, incorporating emoticons.”

  We raden je aan om te experimenteren met de instructies totdat de GPT reageert zoals jij wilt.
 4. Dan is het tijd om een aantal conversation starters te verzinnen. Onze conversation starters zijn:
  “What is the destination of my next trip?” en “Give me a schedule for my trip to Paris”
 5. We hebben gecheckt of alle capabilities goed staan en dan is onze GPT af.

De GPT interface ziet er nu als volgt uit:

GPT Testen

Om er zeker van te zijn dat de GPT voldoet aan onze eisen, hebben we de GPT getest. Om te beginnen vroegen we waar onze volgende reis naartoe gaat.  De GPT antwoord met een aantal vragen die we moeten beantwoorden zodat hij de perfecte bestemming kan voorstellen. 

Vervolgens vraagt de GPT wanneer de reis plaatsvindt. Aan de hand daarvan zoekt de GPT naar vluchten die aansluiten bij deze data. Als je een vlucht gekozen hebt, vraagt de GPT naar jouw eisen voor accommodaties. Wanneer jij je budget en overige eisen hebt ingevuld, stelt de GPT een aantal accommodaties voor. Wanneer je de perfecte accommodatie gevonden hebt, gaat de GPT bezig met het maken van een reisschema. Hiervoor vraagt hij jou of je nog dingen graag wilt doen tijdens je reis. Vervolgens komt de GPT met een reisschema waarin ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds activiteiten op de planning staan. Je kunt dit reisschema nog aanpassen zoals jij wilt. Vervolgens wenst de GPT je een fijne reis en maakt als sfeerimpressie alvast een afbeelding van jouw bestemming. 

 

Nu je precies weet hoe GPT’s gemaakt worden, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Maak je eigen GPT of gebruik desnoods de GPT in de GPT bibliotheek om de mogelijkheden te verkennen. Heb jij al geëxperimenteerd met GPT’s of heb je vragen? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023