Van recept tot robotchef: AI in de keuken

Home » Van recept tot robotchef: AI in de keuken

Eten houdt ons de hele dag bezig (mij wel, tenminste). Toch zorgt de drukte van het alledaagse leven er soms voor dat we weer een vette hap halen, de kliekjes in de koelkast vergeten of elke week hetzelfde simpele recept tevoorschijn toveren. Met behulp van AI in de keuken kun je nieuw leven in je culinaire talenten blazen.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Recepten en inspiratie

Geen zin om zelf weer iets te bedenken? Sta je hopeloos in de supermarkt, of nog erger, voor je lege koelkast? Van recept met kliekjes tot vijfgangendiner, deze AI tools zijn je in de keuken graag van dienst!

 • cookAIfood
  Met cookAIfood genereer je recepten, die je ook kunt delen met anderen. Je vult in welke gang je wilt maken (bijvoorbeeld hoofdgerecht, toetje of zelfs cocktail). Daarna vertel je uit welk land het gerecht moet komen en geef je aan of je andere dieetwensen hebt. Je kunt zelfs tot 5 ingrediënten noemen die je wilt gebruiken. Handig als je iets over hebt, of toch echt een keer gezonde boerenkool wilt proberen.
  Goed om te weten: je moet wel een (gratis) account aanmaken
 • ChatGPT
  Je kunt ook gewoon ChatGPT gebruiken voor deze functies. Omdat die geen gerichte vragen stelt, is het wel belangrijk dat je duidelijk bent over wat je van het recept verwacht. Geef dus aan voor hoeveel mensen je kookt, welke ingrediënten je wilt gebruiken, of je een allergie hebt of een bepaalde dieet volgt, uit welke internationale keuken je inspiratie wilt, enzovoort. Anders wordt het geen erg inspirerend recept.
 • DishGen
  In DishGen typ je in een zoekbalk voor welk gerecht je een recept wilt laten maken (bijvoorbeeld “pasta met zoveel mogelijk kaas”). Op basis van je instructies maakt het programma een recept voor je, dus ook hier geldt dat je veel informatie moet geven en duidelijk moet zijn. Wat voor droomgerecht je ook hebt, deze tool maakt een praktisch recept voor je. (Helaas kent hij geen recept voor het lekkerste gerecht ter wereld.) Heb je geen inspiratie? Onder de zoekbalk staan wat AI-genereerde suggesties. Omdat de app een open vraag stelt, is hij vooral handig wanneer je wel weet wat je wilt maken, maar gewoon een praktisch recept nodig hebt.
  Helaas kun je maar 3 zoekopdrachten invullen voordat je een betaald account moet aanmaken. Een vergelijkbaar programma waarvoor je alleen een gratis account nodig hebt, is Mr. Cook.
 • Recepten met AI
  Ben je benieuwd wat kunstmatige intelligentie van een recept bakt, maar wil je het gemak van een normale receptenwebsite? Op de website Recepten met AI vind je allerlei recepten. Je kunt zelf met behulp van je mailadres ook een recept aanvragen.
 • Lio
  Een echte alleskunner is de website Lio. Je kunt recepten omrekenen of aanpassen aan je dieetwensen, recepten maken met ingrediënten die je over hebt, voorstellen krijgen voor een weekmenu of vijfgangendiner en zelfs bepalen welke wijn het beste bij je gerecht past.
 • Koken.ai
  Koopjesjager én chefkok? Deze website maakt elke dag recepten op basis van de producten die in de aanbieding zijn bij Lidl, Jumbo en Albert Heijn.

AI in het restaurant

Misschien voel je je wel een masterchef als je AI-gegenereerde recepten maakt in een handomdraai. Maar wist je dat restaurants ook gebruikmaken van kunstmatige intelligentie? Een paar manieren waarop dat kan hebben vooral met logistiek te maken. AI helpt de eigenaren te voorspellen hoeveel gasten er op welke dagen en tijden komen, zodat het personeel daarop kan anticiperen. Ook kunnen reserveringen worden genoteerd of opgenomen (zonder menselijke fouten). Dat kan zelfs via een bestelscherm of via de telefoon. 

Daarnaast is voorraadbeheer makkelijker als AI in de gaten houdt hoeveel ingrediënten er nodig zijn voor verwachte bestellingen. Dat zorgt ervoor dat er geen onnodige ingrediënten worden ingekocht (en weggegooid). Doordat het personeel minder administratieve taken heeft, kan het zich dan focussen op de sfeer en het vriendelijk bedienen van de gasten. AI kan ook helpen bij het maken van handige schema’s en taakverdelingen. 

Een andere manier waarop AI kan helpen in restaurants is door vaak terugkerende klanten persoonlijke aanbevelingen te doen op basis van eerdere bestellingen. Dat is volgens veel mensen misschien wel privacygevoelig. Andere toepassingen zijn het automatisering van simpele processen zoals hamburgers bakken, en het inzetten van beeldherkenningstechnieken om de kwaliteit en houdbaarheid van ingrediënten in de gaten te houden. Tenslotte kan AI helpen met marktanalyse en het uitwerken en schrijven van marketingteksten en -strategieënmarketing voor restaurants.

Je kunt AI op allerlei manieren in de keuken gebruiken. Van goedkope boodschappentips tot het maken en aanpassen van recepten, kunstmatige intelligentie kan je helpen bij het besparen van geld, het proberen van creatieve recepten en het verminderen van voedselverspilling. Welk recept ga jij proberen? Of ga je liever – speciaal voor het bestuderen van AI, natuurlijk – naar een restaurant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023