AI en huisdieren – kunstmatige liefde?

Home » AI en huisdieren – kunstmatige liefde?

Vraag je je ook weleens af wat je huisdier doet als je niet thuis bent? Of je nou liever katten, honden of vogels hebt, bijna iedereen heeft ooit wel een geliefde dierenvriend gehad. Het is dan ook bewezen dat het hebben van een dier onder andere goed is voor je bloeddruk en je mentale gezondheid. De afgelopen tijd wordt kunstmatige intelligentie op steeds meer gebieden toegepast, ook bij het monitoren en verzorgen van huisdieren. Hoe dat gebeurt, lees je in dit blog.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Voeren en schoonmaken

De routineklusjes zijn het minst leuke gedeelte van het hebben van een huisdier. Gelukkig bestaan er allerlei speciale vormen van kunstmatige intelligentie die jou kunnen helpen bij het verzorgen van je dier. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsautomaat die op ingestelde tijden een bepaalde hoeveelheid voer in het bakje laat vallen. Is de voorraad bijna op, dan laat de feeder je weten dat het tijd is om naar de supermarkt (of een webwinkel) te gaan. Als je dier ineens opvallend veel of weinig eet of drinkt, krijg je het advies om even langs de dierenarts te gaan.

Niet speciaal voor huisdierbaasjes, maar misschien wel extra handig, zijn robotstofzuigers. Misschien vliegen de haren in het rond tijdens het borstelen van je hond. Je kat krijgt waarschijnlijk alweer een zomervacht en beide dieren zijn er goed in om juist na het spelen in de modder op je nieuwe tapijt te gaan staan. Vrees dan niet! Een robotstofzuiger kan je leven wat gemakkelijker maken. De duurdere varianten werken met een ingestelde route door je huis en kunnen bovendien routinematig aan het werk gaan. Extra handig als je huisdier bang is voor de stofzuiger – dan zet je hem tijdens het wandelen aan. Alhoewel, sommige dieren zijn dol op robotstofzuigers. Zoek maar eens op YouTube naar wat schattige filmpjes.

Houd je huisdier in de gaten met AI

Loopt jouw hond niet graag aan de lijn? Wil je weten waar je kat om elf uur ‘s avonds nou nog uithangt? Met behulp van AI kun je huisdieren nu tracken. Je dier krijgt een halsband met een sensor om, die verbonden is met een speciale app. Daarop zie je niet alleen de locatie van je viervoeter, maar ook zijn eetgedrag, slaapritme en hoeveelheid beweging. Zo heb je het snel door als je dier zich anders gaat gedragen en kun je waar nodig de dierenarts waarschuwen. Andere apps zoals Petnow herkennen het gezicht of zelfs de neusafdruk van je dier, zodat je het gemakkelijk kunt identificeren. In Nederland is dat niet zo nodig, aangezien de meeste huisdieren gechipt zijn.

Ben je vaak van huis? Er bestaan nu slimme camera’s die je huisdier in de gaten kunnen houden. Op een app op je telefoon zie je waar je dier is en wat hij doet. Veel camera’s hebben een microfoon, zodat je ook tegen je dier kan praten (het is natuurlijk de vraag of hij daar niet alleen maar verward van wordt). Bovendien kun je functies zoals Google Home en Alexa met de camera laten samenwerken, zodat bijvoorbeeld het licht en de temperatuur in je woning optimaal zijn voor je vriend. Tenslotte zijn er hypermoderne kattenluikjes die op basis van gezichtsherkenning bepaalde dieren doorlaten of bijvoorbeeld maar naar één kant opengaan. Er bestaat zelfs een variant die je kat alleen doorlaat als hij geen prooi in zijn bek heeft.

Een AI-vriend voor huisdieren

Er bestaan niet alleen robotdieren voor mensen die niet in staat zijn om huisdieren te houden. Ook jouw huisdier kan gezelschap krijgen van een robot! Dit is vooral handig als je niet veel thuis bent. De robots zijn gemaakt om met je dier te spelen. Sommige zijn in principe heel simpel, zoals het laserspeeltje Felik. Momenteel wordt ook gewerkt aan robots die je huisdier op een “instinctieve” manier gezelschap houden. Bovendien zijn er uitlaatrobots in de maak! Klinkt leuk, maar ik weet zeker dat je hond het liefst gezellig met jou of een echte hondenoppas naar buiten gaat.

Praten met je kat?!

Het klinkt nog als de verre toekomst en is misschien ook wel een beetje een eng idee. Experts verwachten dat we over zo’n 15 jaar een soort Google Translate voor honden (genaamd… BarkGPT!) en katten hebben. Wat voor antwoorden dieren terug zullen geven, is moeilijk te zeggen. Aan de ene kant is communicatie met dieren goed voor hun welzijn, bijvoorbeeld op grootschalige boerderijen. Het vee kan dan laten weten of hun omstandigheden goed zijn. Aan de andere kant kunnen stropers de applicatie ook gebruiken om bijvoorbeeld lokroepen na te bootsen. De ethische kant van de ontwikkeling wordt door experts sowieso nog in twijfel getrokken. Het is maar de vraag of we wel moeten willen dat we dierengedrag kunnen manipuleren.

Is jouw kat ook koning van de pokerface? De nieuwe app Tably (die nog buiten Nederland wordt getest) leest de gezichtsuitdrukking van je kat. Hij is vooral bedoeld om in de gaten te houden of je dier pijn heeft of zich na het gebruik van medicijnen bijvoorbeeld comfortabeler voelt. Klinkt goed, maar in mijn ervaring rennen de meeste katten weg zodra je een camera tevoorschijn haalt. Misschien is het dan ook gewoon duidelijk wat hij wil: alleen zijn.

Leer meer over je hond

Iets realistischer en ook wat luchtiger, is een algoritme waarmee honden een persoonlijkheidstest krijgen. Nu bestond de C-BARQ-test al langer. Hij wordt gebruikt om te bepalen hoe agressief, loyaal of rustig honden zijn. Dat is handig als je zeker wilt weten dat een pup een goed politie- of blindengeleidehond wordt. Door heel veel resultaten aan een AI-algoritme te geven, hebben onderzoekers de test nu online beschikbaar gemaakt. Aan de hand van allerlei vragen (die soms wat subjectief zijn) krijgt je hond een score op de categorieën prikkelbaar/gehecht, angstig/nerveus, afstandelijk/roofzuchtig, reactief/assertief en kalm/aangenaam. Dat is niet alleen handig bij het selecteren van werkhonden, maar ook om ervoor te zorgen dat meer baasjes in één keer de juiste hond kiezen bij het asiel.

Kan je hond nog wel wat training gebruiken? Ook daar zijn veel op AI gebaseerde apps voor, zoals Traini. Op basis van het gedrag en de persoonlijkheid van je hond krijg je trainingstips en kun je de voortgang van je maatje bijhouden. 

AI bij de dierenarts

Als je hond of kat misschien een gezondheidsprobleem heeft, kun je de app TTCare gebruiken voor een eerste diagnose. Natuurlijk moet je bij twijfels of serieuze problemen een afspraak maken bij de dierenarts! Ook in de veterinaire zorg maakt men steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie. De camera’s en sensoren waar ik eerder over schreef, gebruiken dierenartsen ook om dieren die een poosje in de kliniek verblijven in de gaten te houden. Daarnaast voeren allerlei onderzoekers zoveel mogelijk verslagen en afbeeldingen met diagnoses in, zodat AI veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij huisdieren snel kan herkennen. Ook in de operatiekamer kunnen door de chirurg bestuurde robots precieze taakjes uitvoeren. Tenslotte gebruiken farmaceuten AI om geneesmiddelen zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor spoedgevallen. 

AI voor andere dieren

Ook al zijn katten en honden de meest geliefde huisdieren, kunstmatige intelligentie wordt ook ingezet om andere dieren te volgen en verzorgen. In Engeland is bijvoorbeeld een groot project met beeld- en geluidsopnames gedaan. Op allerlei plekken waar mensen niet kunnen komen werden de soorten en aantallen dieren die gefilmd of gehoord werden, geanalyseerd. Dit helpt onderzoekers om een completer beeld van biodiversiteit te krijgen. In verschillende Europese landen werken biologen ook samen om met behulp van AI geluiden van wilde dieren te analyseren. Tenslotte gebruiken sommige dierentuinen AI om dieren te volgen en monitoren (net zoals bij huisdieren), om nieuwe verblijven optimaal in te richten en om bedreigde dieren in het wild te herkennen.

Veel mensen hebben baat bij de aanwezigheid van een huisdier. Ook de makers van kunstmatige intelligentie-apps houden zich graag met huisdieren bezig. Er bestaan al talloze toepassingen waarmee je je dier in de gaten houdt en gemakkelijk verzorgt. Daardoor wordt het in de toekomst ook makkelijker voor bijvoorbeeld eenzame ouderen om toch van het gezelschap van een hond of kat te genieten. Bij sommige applicaties is het nog de vraag of ze ethisch verantwoord zijn. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat menselijke aandacht veel beter is voor je dier dan een vervangende robot of app.  Nog niet uitgelezen? Een hele lijst met nog meer interessante apps en toepassingen vind je op deze website. Laat je ons weten welke AI-toepassing voor huisdieren jou het leukste lijkt om te proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023