AI en geld besparen – kunstmatige intelligentie als financiële coach

Home » AI en geld besparen – kunstmatige intelligentie als financiële coach

Er zijn steeds meer slimme AI-apps die je helpen bij je professionele of persoonlijke ontwikkeling. Denk aan apps waarmee je je mentale gezondheid in de gaten houdt, die bijhouden hoeveel je per dag beweegt of waarmee je nieuwe talen leert. Tegenwoordig bestaan er ook apps die je helpen om geld te besparen. Welke apps dat zijn, wat de voor- en nadelen ervan zijn en welke budgettips AI nog meer geeft, lees je hier.

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Gratis apps om geld mee te besparen

Er bestaan talloze apps waarmee je geld kunt besparen of zelfs verdienen. Ze bevatten AI-toepassingen. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in je financiën, tips om geld te besparen of toegang tot goedkope producten, reistickets of rijroutes. Dit zijn een paar voorbeelden van (bijna) gratis budgetapps:

 • Clarity Money: laat zien hoeveel geld je uitgeeft aan abonnementen, verdeelt je uitgaven in verschillende categorieën en geeft budgettips.
 • Cleo: chatbot die jouw vragen over je uitgaven beantwoordt (bijvoorbeeld door je te roasten of juist aan te moedigen) en zoveel mogelijk geld van je betaalrekening overzet naar je spaarrekening. Ook kun je kleine voorschotten krijgen om je rekening te betalen. Let op: de app heeft ook een betaalde versie.
 • Dave: chatbot die tips geeft om te besparen, je overboekingen klaarzet, en ervoor zorgt dat je voorschotten krijgt zodat je je rekeningen op tijd kunt betalen. Kosten: $ 1 per maand (dat is ongeveer € 0,95).
 • Goodbudget: baseert zich op de “enveloppenmethode” waarbij je verschillende spaarpotjes maakt voor verschillende spaardoelen. Houdt je uitgaven bij in rapporten. Let op: de app heeft ook betaalde opties.
 • Honey: deze browserextensie zorgt er in samenwerking met bedrijven voor dat je kortingscodes krijgt tijdens het online winkelen. Als je gevoelig bent voor een koopverslaving, is dit misschien juist niet zo’n verstandige optie!
 • Hopper: website waarmee je goedkoop reizen en verblijven kunt boeken.
 • PocketGuard: houdt je rekeningen bij en plant het betalen van facturen in. De app helpt je ook om spaardoelen te stellen en stuurt je een melding als je meer geld hebt uitgegeven dan gepland.
 • Wally: houdt bij hoeveel geld je uitgeeft en waaraan. Maakt op basis daarvan een budgetplan. Een chatbot beantwoordt bovendien je vragen over financiën en investeren.
 • Waze: navigatie-app zoals Google Maps, die brandstofbesparende routes geeft. Bestuurders communiceren bovendien met elkaar over afgezette wegen, vertragingen en snelheidscontroles. Zo kies je de meest efficiënte weg (en voorkom je misschien een boete).

Al deze apps krijgen toegang tot allerlei persoonlijke gegevens. Denk daarom goed na voordat je ze downloadt en zorg dat je zelf onderzoekt hoe veilig de apps zijn voordat je ze uitprobeert.

De voor- en nadelen van geld besparen met een budgetapp

Veel mensen vinden het fijn om op een overzichtelijke manier inzicht te krijgen in hun uitgaven en inkomsten. Dat zorgt voor bewustzijn, zodat je slimmere keuzes kunt maken. Toch zijn er ook nadelen aan het gebruik van dit soort apps. Een paar voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen 

 • Het kan fijn zijn om met een chatbot over je financiën te praten. Dat is voor veel mensen minder angstaanjagend dan het bespreken van geld met vrienden of familieleden.
 • Een budgetapp geeft je snel en gemakkelijk inzicht in je financiën. Je hoeft minder moeite te doen, waardoor je waarschijnlijk vaker kijkt naar je inkomsten en uitgaven. Dan word je je bewuster van je financiën en kun je sneller ingrijpen als er iets niet gaat zoals je zou willen.
 • Sommige apps maken van geld besparen een soort uitdaging. Als je iemand bent die snel gemotiveerd raakt door dit soort challenges, is de kans groot dat je iets aan die applicaties hebt.
 • Een budgetapp is vaak (bijna) gratis, terwijl persoonlijk financieel advies nogal in de papieren kan lopen.

Nadelen

 • Veel Nederlandse banken bieden vergelijkbare functies in hun mobiele apps. Dan voegt een extra app niet zoveel toe.
 • Als je een app gebruikt waarmee je korting krijgt, is er een kans dat je alleen maar meer producten gaat kopen. Uiteindelijk geef je dan juist meer geld uit.
 • Budgetapps hebben toegang tot hele persoonlijke gegevens. Alle bedrijven beloven daar voorzichtig mee om te gaan, maar het is bijna onmogelijk om te achterhalen wie welke informatie precies te zien krijgt.

Tips van AI om geld te besparen

Misschien heb je al weleens een besparingsapp geprobeerd, of vertrouw je grote bedrijven niet met gegevens over je persoonlijke financiën. Dan kun je zelf ook besparingstechnieken toepassen, zoals het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Ook kun je AI vragen om andere besparingstips, zoals in dit artikel. Ook wij hebben ChatGPT om 10 budgettips gevraagd. Op het eerste gezicht komen die heel geleerd over. De meeste tips hebben te maken met het verminderen van je uitgaven. ChatGPT begrijpt dat, maar denkt soms ook wat te makkelijk. “Kies goedkope producten” en “doe geen impulsaankopen” klinken als goedbedoeld advies van een oma die de schaapjes allang op het droge heeft. Maar goed, het is wel waar. 

Er waren ook een paar handigere tips bij. Bijvoorbeeld dat je specifieke spaardoelen moet stellen. Ook raadt de chatbot je aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van abonnementen en en ledenkortingen. Zo kun je inderdaad besparen, maar je deelt wel weer gevens (zoals je mailadres) met andere bedrijven. Een paar andere simpele, maar goede tips: bespaar energie waar je kunt, kook zoveel mogelijk thuis en neem de fiets als je ergens naartoe moet. Allemaal ook nog eens goed voor het milieu!

Besparen is niet makkelijk. Met behulp van AI-apps en andere tips kun je meer inzicht krijgen in je financiën en geld besparen. Soms zijn de tips wel wat kort door de bocht – kunstmatige intelligentie snapt misschien nog niet zo goed hoe geld uitgeven psychologisch gezien werkt. Bovendien moet je goed nadenken voordat je een app toegang geeft tot je bankaccount. Wat is jouw beste budgettip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023