De grootste verschillen tussen ChatGPT 3.5 en 4

Home ┬╗ De grootste verschillen tussen ChatGPT 3.5 en 4

Sinds de lancering van ChatGPT, is deze chatbot razend populair. Binnen een jaar tijd is het onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Ondertussen heeft OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT) niet stilgezeten. Het lanceerde begin dit jaar ChatGPT-4. Deze versie is volgens OpenAI op veel vlakken verbeterd ten opzichte van versie 3.5. Maar is dit wel zo? En zo ja, wat zijn dan de grootste verschillen tussen de twee versies? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet in deze blog. 

Afbeelding gemaakt met Dall-E 3

Wist je dat: GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer?

Feitelijkheid

Het eerste grote verschil is dat ChatGPT-4 maar liefst 40% meer in staat is om feitelijk juiste antwoorden te geven ten opzichte van zijn voorganger. Dit houdt in dat er minder feitelijk onjuiste informatie wordt geproduceerd door ChatGPT-4. 

Minder verboden output

Naast de verbeterde feitelijkheid van ChatGPT-4 zegt OpenAI dat er 82% minder kans is dat de chatbot reageert op illegale content zoals gewelddadige of beschadigende content. Dit zorgt voor een veilige online omgeving.

Verhoogd aantal woorden

Bij de vorige versie van ChatGPT kon je maximaal 3000 woorden invullen, ook was dit het maximaal aantal woorden waarin de chatbot kon reageren. Dit aantal is bij de nieuwe versie gestegen naar 25.000 woorden voor zowel de input als output. Dit is natuurlijk een grote verbetering en biedt veel meer mogelijkheden voor Prompts. 

Wil je weten hoe je een goede prompt schrijft voor ChatGPT? Lees dan deze blog

Getraind op meer data

ChatGPT-4 is getraind op veel grotere hoeveelheden data dan de vorige versie. Zo is het programma niet alleen in staat om meer output te leveren, maar kan het ook natuurlijker antwoorden. Daardoor lijkt het taalgebruik van ChatGPT-4 nog menselijker dan dat van zijn voorganger. 

Afbeeldingen lezen

Een van de nieuwe features waar men het meest enthousiast over was, is dat ChatGPT-4 naast tekst ook afbeeldingen kan lezen. Dit komt van pas wanneer je snel een infographic wil analyseren of wanneer je een beschrijving van een afbeelding wil. Dit laatste is bijvoorbeeld handig voor blinde mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld een schermlezer. 

Prijsverschil

Bij deze nieuwe features hoort ook een prijskaartje. ChatGPT-4 is de enige versie die geld kost, namelijk 20 dollar per maand. Dit is een groot verschil met versies 3 en 3.5. Deze zijn namelijk gratis te gebruiken. 

ChatGPT-4 is dus op veel punten flink verbeterd. Daar staat tegenover dat de nieuwste versie van de chatbot niet meer gratis te gebruiken is. Of het twintig dollar per maand waard is, is de vraag. ChatGPT-3.5 is ook prima te gebruiken. Gebruik je het programma voor werk? Kijk dan je baas eens lief aan. De meeste bedrijven die gebruikmaken van AI staan er voor open om dit soort updates te financieren. Toch kun je misschien beter wachten tot oktober, want dan komt de volgende versie van ChatGPT (versie 4.5) mogelijk uit. Wij zijn benieuwd naar deze versie. Jij ook? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023