Google lanceert Gemini: een nieuwe doorbraak in de AI revolutie?

Home » Google lanceert Gemini: een nieuwe doorbraak in de AI revolutie?

Op 6 december lanceerde Google zijn nieuwste AI model genaamd Gemini. Dit is een veelzijdig AI model om verschillende taken mee uit te voeren. Google Gemini is beschikbaar voor de Google Pixel 8, de nieuwste smartphone van Google, en wordt geïntegreerd in chatbot Google Bard, Google Chrome, WhatsApp en meerdere applicaties.

Google

Gemini is een AI model dat van alles kan. “Gemini is ons grootste en meest capabele model. Dit betekent dat Gemini de wereld om ons heen kan begrijpen, zoals wij dat doen.” zegt Demis Hassabis, de CEO van Google Deepmind. “En het kan alle soorten input en output absorberen. Dus niet alleen tekst, zoals de meeste modellen, maar ook code, audio, afbeeldingen en video’s.” Gemini is een veelzijdig model dat gebruikt kan worden voor verschillende doelen. Om het model zo goed mogelijk te laten werken, zijn er drie verschillende varianten van Gemini geïntroduceerd.

Beste model

Volgens Google is Gemini het beste AI model dat er bestaat. Tijdens het testen in 50 verschillende onderwerpen was Gemini net zo goed als de beste experts in hetzelfde vakgebied, aldus Hassabis. Gemini is het antwoord van Google op OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT 3.5 en ChatGPT 4. Het zal ervoor zorgen dat er een concurrentiestrijd ontstaat tussen twee van de grootste ontwikkelaars op het gebied van AI.

Drie varianten

Gemini is momenteel beschikbaar in twee varianten: Pro en Nano. In 2024 wordt de volgende variant gelanceerd: de Ultra-variant. We leggen per variant even kort uit wat de mogelijkheden zijn.

Ultra

Deze variant is het krachtigste AI model dat bedoeld is voor het uitvoeren van zeer ingewikkelde taken. Dit is volgens Google de grote concurrent van ChatGPT 4. Gemini verslaat ChatGPT 4 volgens Google in allerlei tests. Gemini Ultra kan genuanceerde informatie begrijpen en verwerken in woorden, afbeeldingen, video’s en code.

Pro

De Pro versie is gemaakt voor het uitvoeren van veel verschillende soorten taken. Een van deze taken is het verbeteren van Google Bard. Zo kan Google Bard alle informatie van Google verzamelen en op basis hiervan antwoord geven op je vragen. Volgens Google presteerde Gemini Pro beter dan ChatGPT 3.5 van OpenAI in verschillende tests.

Nano

De Nano versie is het meest efficiënte model, bedoeld voor taken die je op je mobiele telefoon uit kunt voeren. Denk hierbij aan het in tekst samenvatten van een spraakopname. Daarnaast kan Gemini nano webpagina’s samenvatten. Het is ook mogelijk je foto’s te maken en bewerken met Gemini nano. De Nano versie wordt geïntegreerd in de Google Pixel 8, de nieuwste smartphone van Google.

Bekijk hier de introductie van Google Gemini.

Integratie 

Gemini is geïntegreerd in de chatbot Google Bard. Dit maakt het mogelijk om een tekstuele samenvatting te laten maken van een audio-opname. Momenteel is Gemini alleen nog beschikbaar in het Engels, maar hier gaat volgens Google snel verandering in komen. Ook op WhatsApp is het mogelijk om Gemini in het Engels te gebruiken. Later zal dit uitgebreid worden naar meerdere chat-apps. 

Gemini is ook geïntegreerd in de nieuwste smartphone van Google: de Google Pixel 8. Dit is de eerste smartphone die de Nano-variant van Gemini heeft. Op deze smartphone geeft Gemini je suggesties over wat te antwoorden op een ontvangen chatbericht op WhatsApp. Daarnaast kun je via je recorder een opgenomen bericht laten samenvatten. Bovendien bewerk je foto’s en video’s met behulp van AI.

Veiligheid

“Veiligheid en verantwoordelijkheid moeten vanaf het begin worden ingebouwd, en dat is wat we gedaan hebben bij Gemini,“ zegt Lila Abraham, operationeel hoofd bij Google Deepmind. Om dit voor elkaar te krijgen heeft Google “een proactief beleid” gevoerd en deze aangepast aan de vele mogelijkheden van Gemini. Dit beleid is streng getest met de potentiële gevaren die Google heeft gevonden door onder andere filters te gebruiken. Het feit dat Gemini zo streng getest is, geeft volgens Google aan de kans minimaal is dat Gemini ingaat op schadelijke content en deze zal genereren.

Vanaf 13 december is het mogelijk om Google Gemini te installeren met Google AI Studio en Google Cloud Vertex AI. We moeten dus nog even geduld hebben om erachter te komen wat Gemini gaat brengen. Wij zijn heel benieuwd naar dit model. Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023