Is ChatGPT plagiaat?

Home » Is ChatGPT plagiaat?

Sinds de release van ChatGPT zijn er veel discussies gaande over de chatbot. Zo hebben scholen moeite met controleren of leerlingen ChatGPT raadplegen voor hun werkstukken. En ook bedrijven die gebruikmaken van ChatGPT maken zich zorgen over het letterlijk overnemen van teksten. Voor eens en altijd helpen we deze zorgen de wereld uit. Na deze blog gelezen te hebben weet je alles over ChatGPT en plagiaat.

Afbeelding gemaakt met Dall-E 3

Plagiaat of niet? 

Om maar even met de deur in huis te vallen: het overnemen van de informatie die gegenereerd is met ChatGPT, is geen plagiaat. De informatie van ChatGPT komt uit een grote database en wordt verwerkt tot een uniek antwoord. 

Plagiaatscanners kennen alleen bestaande teksten en zullen teksten gegenereerd met ChatGPT dus niet herkennen. Heb je informatie nodig voor je schoolopdracht of publiceer je als bedrijf door ChatGPT gegenereerde teksten, dan hoef je je geen zorgen te maken. 

Copyright Shield

Recentelijk heeft OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, laten weten dat ze hun klanten in bescherming nemen door een copyright shield in te voeren. Dit houdt in dat OpenAI achter je staat en zelfs de kosten betaalt wanneer je een boete ontvangt voor plagiaat. Dit copyright shield geldt momenteel alleen voor ChatGPT enterprise. Of ze dit ook gaan toepassen voor individuele gebruikers is niet duidelijk. 

Bronvermelding

Bij schoolprojecten of onderzoeken moet vaak een bron vermeld worden en is dus vaak niet bruikbaar bij dit soort projecten. Omdat ChatGPT zijn eigen database heeft met informatie uit tal van bronnen, is het niet mogelijk om de bron van informatie te achterhalen. Neem je toch informatie van ChatGPT over? Zoek dan een bron die deze informatie ondersteunt. Zo weet je zeker dat de informatie accuraat is en dat je dit kunt onderbouwen. 

Maak je gebruik van ChatGPT-4? Dan worden feitelijke informatie en nieuwtjes via de zoekmachine gezocht via Bing. Naast het antwoord staat een quote teken (“) waar je vervolgens op kunt klikken. Zo kom je direct uit op de bron die ChatGPT raadpleegt. Dit is een handige tool om feitelijke antwoorden en nieuwtjes mee te vinden.

Niet up-to-date

Een nadeel van ChatGPT-3.5 is dat de database niet up-to-date is. De Chatbot geeft informatie tot en met april 2023. Een update naar ChatGPT-4 is dus interessant wanneer je recentere informatie nodig hebt. Blijf je de gratis versie, dan zul je ergens anders zoeken naar antwoorden en nieuws na april 2023. Wil je alles weten over de verschillen tussen ChatGPT-3.5 en ChatGPT-4? Lees dan de blog die we hierover schreven.

Maatregelen op scholen

Nederland heeft geen maatregelen tegen het gebruik van ChatGPT. Wel maken scholen zich zorgen over het feit dat leerlingen hun huiswerk laten maken door de chatbot. In New York is daarom besloten om een volledig verbod op in te voeren op scholen. In Italië gaan ze nog een stapje verder. In dat land is ChatGPT helemaal verboden. 

Wat er in Nederland gaat gebeuren om maatregelen te nemen tegen (plagiaat) is onduidelijk. Er wordt vooral opgeroepen om schoolopdrachten aan te passen. Zo waren er ideeën over een boekvlog in plaats van een boekverslag of het gebruik van pen en papier in plaats van de laptop. 

Tips voor authentieke teksten

Ondanks dat ChatGPT geen plagiaat is, is het wel belangrijk om de output te controleren. Om een goede tekststijl te kunnen garanderen raden wij aan om de tekst niet direct over te nemen. We geven je een aantal tips om de output van ChatGPT te verwerken.  

1. Informatie dubbelchecken

Dubbelcheck de informatie van ChatGPT met meerdere bronnen. Zo ben je zeker dat de informatie klopt en dan heb je meteen een ondersteuningsmateriaal, mocht een docent, baas of klant hier naar vragen. 

2. Herschrijven

ChatGPT geeft je over het algemeen goede informatie. Wil je deze informatie overnemen? Herschrijf dit gedeelte dan in je eigen woorden. Op deze manier ben je zelf echt bezig met het verwerken van deze informatie waardoor je onbewust meer te weten komt over dit onderwerp. Dit zorgt ervoor dat het uitleggen van deze informatie een stuk makkelijker wordt. Bovendien zal de docent geen vragen stellen over eventuele moeilijke woorden. 

3. Personaliseer je eigen GPT

ChatGPT biedt de mogelijkheid om je eigen GPT samen te stellen. Dit is een chatbot binnen ChatGPT die je kan laten schrijven zoals jij dat wil. Om dit te doen geef je informatie over bijvoorbeeld je website, schrijfstijl, onderwerp etc. Wanneer je de input goed invoert, schrijft deze GPT bijna hetzelfde als jij. Hierdoor lijkt het net alsof jij de tekst hebt geschreven, waardoor je weinig tot geen aanpassingen hoeft te maken. Meer weten over het samenstellen van je eigen GPT? Lees dan deze blog. 

Gebruik jij ChatGPT? Hoe ga jij om met de informatie van de chatbot? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023