Wat betekent GPT in ChatGPT?

Home » Wat betekent GPT in ChatGPT?

ChatGPT is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je hoort erover op school, op je werk en in het nieuws. Toch weten weinig mensen waar het toe in staat is en misschien nog wel belangrijker wat GPT eigenlijk betekent. We geven je de antwoorden in deze blog.

Wat betekent GPT?

GPT in ChatGPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Dit houdt in dat de chatbot een vooraf getraind taalmodel is dat grote hoeveelheden data omzet in teksten. Het model wordt dus constant getraind op grote hoeveelheden data, waardoor het snel reageert op al jouw vragen en opdrachten. De database wordt regelmatig geüpdatet. Maar tenzij je gebruik maakt van de betaalde versie van de chatbot, is ChatGPT niet up-to-date met de meest recente informatie. Hier komen we later op terug. 

Meertalige chatbot

Ondanks de Engelse naam spreekt ChatGPT vloeiend Nederlands. Dit maakt het chatten erg toegankelijk voor iedereen. In totaal ondersteunt de chatbot 50 talen, waardoor het een ideale vertaaltool is. Volgens sommigen werkt dit beter dan vertalen via Google Translate. Dit is handig op vakanties in het buitenland, maar ook om bijvoorbeeld contact met buitenlandse klanten te onderhouden zonder een vertaler in te schakelen. 

Starten met ChatGPT

Om te starten met ChatGPT ga je naar https://chat.openai.com/ of download je de ChatGPT app in de Apple Store of Google Play store. Daarna log je in met je Google, Microsoft of Apple account. Ook kun je een nieuw account aanmaken met je e-mailadres en wachtwoord. Wanneer je bent ingelogd, start je direct met het stellen van je eerste vraag. Je kunt ChatGPT van alles vragen. Experimenteer met alle functies zodat je erachter komt hoe de chatbot precies werkt. Na een tijdje zul je beter weten hoe ChatGPT reageert waardoor je zoekopdrachten (prompts) steeds beter worden. Wil je weten hoe je een goed prompt voor ChatGPT opstelt? Lees dan deze blog. Je chatgeschiedenis wordt automatisch opgeslagen op je account, zo kun je de volgende keer dat je inlogt je openstaande chats hervatten. 

Hoe ChatGPT jou kan helpen

ChatGPT kan allerlei verschillende taken uitvoeren. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden hebben we een lijstje voor je gemaakt van de meest voorkomende taken.

  • Krijg antwoorden op vragen over uiteenlopende onderwerpen.
  • Laat ChatGPT verschillende soorten teksten schrijven en herschrijven.
  • Samenvattingen maken van grote stukken tekst.
  • Teksten vertalen.
  • Lijstjes opstellen.
  • Genereer ideeën tijdens je brainstorm.
  • Stel een campagne op .
  • Laat code voor programmeren aanvullen.

Dit zijn enkele voorbeelden van taken die de gratis versie van ChatGPT voor je uit kan voeren. Wanneer je een abonnement neemt op ChatGPT 4 zul je toegang hebben tot de premium functies die we hieronder bespreken. 

ChatGPT 4

Met ChatGPT 4 maak je naast de basisfuncties gebruik van extra functies. Je hebt toegang tot de meest recente informatie met de geïntegreerde zoekmachine van Bing. Verder maak je gebruik van Dall-E 3 waarmee je in ChatGPT foto’s kunt laten genereren. Bovendien stel je zelf nieuwe GPT’s in op basis van jouw behoeften. ChatGPT 4 kost $ 20,- per maand exclusief btw. Er is een wachtrij voor ChatGPT 4 omdat de vraag naar deze versie erg hoog is. Om zo snel mogelijk toegang te krijgen tot deze versie moet je je e-mailadres achter laten. Wanneer je bovenaan de wachtrij staat krijg je een berichtje en sluit je een abonnement af op ChatGPT 4. 

ChatGPT is een toegankelijke tool om kennis te maken met kunstmatige intelligentie. Hoewel het in het begin een overweldigende ervaring kan zijn, wen je aan het gebruik van de chatbot. Voor je het weet is het gebruik van ChatGPT een standaard onderdeel van je dag. Probeer de gratis versie eens uit om te kijken waar de tool jou mee helpt. Wanneer je gebruik wilt maken van de extra mogelijkheden, raden we je aan om je alvast in te schrijven voor de wachtrij. Wat vind jij van ChatGPT? We zijn benieuwd naar jouw ervaring met deze chatbot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023