AI in de filmindustrie – niet nieuw, wel gevaarlijk

Home » AI in de filmindustrie – niet nieuw, wel gevaarlijk

Of je het nou leuk vindt of niet, kunstmatige intelligentie wordt al een aantal decennia gebruikt in de filmindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de gigantische legers uit Lord of the Rings. Het programma dat de filmmakers hiervoor gebruikten, Massive, is ook ingezet bij het maken van Star Wars, Game of Thrones, Black Panther en Marvel’s Avengers: Endgame. Op welke gebieden maakt de filmindustrie nog meer gebruik van AI en hoe ziet de toekomst eruit?

Afbeelding gemaakt met ChatGPT

Alleskunner of assistent?

Volgens dit artikel van filmmaker Amos Cheruiyot is AI zo goed als klaar om de filmindustrie over te nemen. Kunstmatige intelligentie kan nieuwe ideeën voor films bedenken, scripts schrijven, online acteurs genereren, beelden bewerken, muziek genereren en de marketing optimaliseren. Klaar! En dat is niet eens alles. AI kan persoonlijke films genereren, speciaal voor individuele gebruikers. Tenslotte kunnen oude films worden gerestaureerd met behulp van AI. 

In de conclusie van het artikel volgt toch wat meer realisme: de mens blijft de baas en gebruikt AI voorlopig als hulpje, niet als vervanging. Er zijn veel artikelen die vergelijkbare toepassingen van AI in de filmindustrie beschrijven. In onze eerdere blogs las je al dat AI vrij goede teksten kan schrijven en ook muziek kan componeren. Die elementen komen allebei terug bij het produceren van een film. Daarnaast kan AI helpen bij het plannen van de productie door bijvoorbeeld locaties te vinden die op de beschreven omgeving lijken en de agenda’s van betrokken personen te vergelijken. Ook in de marketing is AI een handige assistent, net als bij uitgeverijen. Bovendien kunnen filmproducenten programma’s als Sora misschien gaan gebruiken om beelden te bewerken en te genereren. 

AI-scripts en composities

Een belangrijk onderdeel van de toepassing van kunstmatige intelligentie in de filmwereld is het gebruik van AI als scriptschrijver. Daarnaast kan kunstmatige intelligentie passende soundtracks en achtergrondgeluiden aan films toevoegen. Bovendien gaan ondertiteling en overspreken steeds makkelijker, doordat AI gemakkelijk vertaalt en stemmen van (overleden) acteurs namaakt. Over de toekomst van AI als schrijver en muziekproducent lees je meer in onze vorige blogs.

AI-camera’s en beeldbewerking

In dit artikel lees je hoe AI goede camerabeelden kan maken. Bijvoorbeeld bij RTL Nieuws, waar camera’s de presentatoren automatisch volgen. Ook kan AI beelden corrigeren op kleur. Met audiobewerking komt kunstmatige intelligentie ook al ver. Volgens het artikel kan men AI over een paar jaar ook gebruiken wanneer een acteur zich verspreekt en dat stukje er dan gelijk uitknippen. Daarnaast verwacht de auteur dat er online stemacteurs en videoboodschappen gegenereerd kunnen worden. 

Visuele effecten zijn al lang een digitale aangelegenheid, maar met AI kunnen beelden nog extremer bewerkt worden. Overleden acteurs kunnen met behulp van oude opnames en beelden bijvoorbeeld weer worden ingezet om een filmserie af te maken. Is een acteur te oud geworden om zijn personage geloofwaardig te vertolken? Dat is voor AI ook geen probleem. Hetzelfde geldt voor het bewerken van stuntdubbels, die digitaal vervangen worden door de echte acteur. 

Op deze website vind je allerlei handige AI-tools. Misschien wil je zelf wel proberen om een film te maken. Met de genoemde gereedschappen kun je beeld en geluid bewerken, maar ook ingewikkeldere processen versimpelen.

AI-gegenereerde personages – acteurs in opstand!

Filmproducenten kunnen AI daarnaast gebruiken om acteurs te vinden die op de beschreven personages lijken. Als een andere acteur geschikter is, kan AI zijn of haar gezicht aanpassen of zelfs jonger maken, zodat het beter bij het personage past. Een schepje erbovenop en ja hoor: AI-genereerde personages. Wist je bijvoorbeeld dat Thanos uit Avengers: Infinity War met behulp van kunstmatige intelligentie gemaakt is? 

Vooral over AI-personages is heel wat te doen. In de VS staakten afgelopen zomer talloze acteurs, die bang waren hun baan te verliezen door deze ontwikkeling. Bovendien vreesden ze dat er zonder hun toestemming digitale evenbeelden gemaakt zouden worden. Omdat ze al in veel films hebben gespeeld, is er veel beeldmateriaal beschikbaar om dat te doen. Dat is een inbraak op hun privacy. Ook kan de digitale tweeling onbetaald hetzelfde werk leveren als zij. Dat klinkt misschien sciencefictionachtig, maar het is al bij veel achtergrondacteurs gebeurd. Filmmaker Justine Bateman noemt de opkomst van AI ook een existentiële bedreiging voor acteurs. 

Wat AI niet kan

En opnieuw mist AI één cruciaal element: emotie. Acteurs hebben hun menselijkheid nodig; ze beelden zich in dat ze hun personage zijn en bedenken voor elke emotie die ze moeten uitbeelden een verhaal. Ze doen dus een beroep op hun inlevingsvermogen en creativiteit.

Ook hebben filmmakers lage verwachtingen van AI als tekstschrijver. Het tempo en de ontwikkeling van de personages zijn niet goed. Ook filmmaker James Cameron zegt dat hij AI pas een serieuze filmmaker zal vinden als het een Oscar weet te winnen. Aan de andere kant zijn de ontwikkelingen van programma’s als ChatGPT veel sneller gegaan dan verwacht, waardoor die winst misschien minder lang zal duren dan gedacht. 

De filmindustrie bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Op bijna al die gebieden is AI in de afgelopen jaren erg ontwikkeld. Veel acteurs en filmproducenten maken zich daar zorgen over. Aan de andere kant – en deze conclusie geldt eigenlijk op heel veel gebieden – kan AI de creativiteit en het inlevingsvermogen van acteurs niet vervangen. Om “echte” personages te creëren waarmee de kijker zich verbonden voelt, is menselijkheid nodig. Wat maakt een film volgens jou “goed”? Denk je dat AI daar iets aan kan veranderen, of ligt de nadruk voor jouw gevoel meer op emotie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.
Een handige tool die meerdere AI-modellen combineert en samenwerken met teamleden gemakkelijker maakt.
Maak goedkoop professionele profielfoto's voor jezelf of je team. Kies uit verschillende stijlen, betaal eenmalig en ontvang je foto's binnen twee uur.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023