Ook Google komt met baanbrekende AI-functies

Home » Ook Google komt met baanbrekende AI-functies

Google heeft onlangs een grote update vol baanbrekende AI-functies aangekondigd. Het bedrijf gaat zijn wereldberoemde zoekmachines drastisch verbeteren met behulp van zijn eigen kunstmatige-intelligentiemodel Gemini. Daarnaast komen er allerlei andere nieuwe functies aan. De update is interessant, omdat Google al decennialang de hoofdspeler is om het gebied van internet en kunstmatige intelligentie. Daar kan door de concurrentie van bijvoorbeeld OpenAI verandering in komen. Hier lees je hoe de grote update van Google eruitziet en wat voor invloed hij kan hebben op de toekomst van het internet en AI.

Afbeelding van Google

Een slimme zoekmachine

De zoekmachine van Google zal een grote transformatie ondergaan. Dat is bijzonder, want het is al jaren het bekendste en meest gebruikte stukje internet voor veel mensen. Met behulp van AI-model Gemini wordt het nu veel makkelijker om informatie op te zoeken met de zoekmachine. Ten eerste kan Gemini onderzoek voor je doen, zodat je bijvoorbeeld niet meer urenlang hoeft te doen over het vergelijken van verschillende bedrijven of producten. Je krijgt dan een lijstje van opties, in plaats van dat je zelf op de websites moet gaan kijken. Ten tweede wordt de Google Lens verbeterd. Die gebruik je nu om met een foto te zoeken. Na de update kun je ook een video invoeren en bovendien een vraag stellen terwijl je filmt. Je kunt daardoor met beeld en spraak tegelijk communiceren, zodat je niets meer hoeft te typen. 

Nieuwe functies in Gemini Advanced

Voor gebruikers met een Gemini Advanced-account komen er nog wat functies bij:

  • Je kunt meerdere pdf’s of documenten van Word of Google invoeren. Daarover krijg je dan informatie. Ook kun je de documenten laten vergelijken of samenvatten.
  • Met Google Live kun je in real time praten met Gemini. Daarmee kun je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek voorbereiden of wiskundige problemen oplossen (net als bij GPT-4o, dus).
  • Met een geavanceerde planningtool kan Gemini je over een tijdje helpen met het plannen van een ideale vakantie. Je kan allerlei informatie invoeren waarmee de chatbot rekening moet houden, zoals de voorkeuren van je reisgenoten als het gaat het vervoer, eten, uitjes en locatie.
  • Je kunt nu Gems maken. Dat zijn gepersonaliseerde mini-chatbots die je kunt instellen op bepaalde karaktertrekken en functies (net als GPT’s).

Welke nieuwe functies zijn er nog meer?

De updates voor AI-assistent Gemini zijn lang niet de enige Google komt met nog veel meer baanbrekende AI-functies:

Project Starline

Het project Starline, waar Google al een aantal jaren mee bezig is, wordt nu uitgewerkt samen met HP. Het project is een combinatie van ingewikkelde technologieën die ervoor zorgen dat videobellen veel echter voelt. Bijvoorbeeld met behulp van 3D-technieken. Volgens Google zorgt de nieuwe manier van videobellen er onder andere voor dat het gesprek echter voelt, dat je er meer van onthoudt en dat je je er beter op kan concentreren. Hier zie je een voorproefje:

Gemma

Naast Gemini heeft ook het open-source AI-model Gemma een grote update gekregen: Gemma 2 is nu beschikbaar. Dat model is vooral gebouwd op gebruiksgemak en simpele experimenten. Gemma is volledig gratis. Na de nieuwe update is Gemma 1.5 Pro beter in vertalen en teksten schrijven. Ook geeft het programma betere antwoorden op je vragen. Er zijn nieuwe versies aan het model toegevoegd, bijvoorbeeld PaliGemma.  

Veo en Imagen

Net als OpenAI heeft Google nu een videogenerator op basis van AI: Veo. Die kan bovendien video’s maken die langer zijn dan een minuut – in tegenstelling tot OpenAI’s Sora. Het programma wordt nog getest, maar zal waarschijnlijk ook worden geïntegreerd in Youtube Shorts. Op die manier kan iedereen AI gebruiken om korte video’s te creëren. Afbeeldingsgenerator Imagen heeft ook een update gekregen: Imagen 3 is nu beschikbaar. 

Google Extensions

Naast de nieuwe updates van Gemini kondigt Google aan dat er meer slimme Extensions (browserextensies, zoals Grammarly en Honey) beschikbaar zullen worden. Die kun je integreren in andere apps. Zo herkent Gemini oplichters aan de telefoon, maakt het model samenvattingen van je mails en kun je binnenkort gemakkelijk je eigen muziek en video’s maken. Daarnaast wordt Gemini beschikbaar in Google Messages

Project Astra

Tot slot is Google bezig met een nieuwe AI-assistent. Die kun je niet alleen dingen vragen; je videobelt met het programma en krijgt dan live antwoorden over dingen die je in je omgeving ziet. Hier zie je alvast een voorproefje van Project Astra:

Wie heeft de beste baanbrekende AI-functies, Google of OpenAI?

De update van Google is vergelijkbaar met de nieuwe functies van GPT-4o door OpenAI. Beide bedrijven bieden allerlei nieuwe opties en modellen, waaronder veel functies die met video, online zoeken en huiswerkbegeleiding te maken hebben. Zelfs de voorgestelde toepassingen én het introductiefilmpje met schattige hond lijken op elkaar. Beide modellen hebben hun eigen sterke en zwakke punten:

  • Gemini weet meer over je door Google-gegevens, maar met Memory kun je ChatGPT precies vertellen wat je wilt (en niet wat je niet wilt).
  • Gemini gebruikt geen informatie voor trainingsdoeleinden, bij ChatGPT kan dat wel.
  • Google is niet transparant over het trainingsproces van Gemini, over de training van ChatGPT is meer bekend.
  • ChatGPT weet meer over creatieve teksten en kan beter creatief schrijven dan Gemini (volgens Gemini).
  • Gemini werkt gemakkelijk samen met andere Google-producten, ChatGPT niet.
  • GPT-4o is (beperkt) gratis te gebruiken, Gemini Pro niet.

De modellen zijn allebei slim, maar hebben hun eigen specialisaties. Welk model het beste bij jou past, verschilt per taak en hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Voor beide updates geldt dat ze nog niet compleet zijn. De nieuwe functies verschijnen langzaam, zonder vastgestelde verschijningsdatum.

De update die alles verandert?

Google is al decennia de hoofdspeler op het gebied van zoekmachines. Nu ook Google met baanbrekende nieuwe AI-functies komt, zal het internet er hoogstwaarschijnlijk anders uit gaan zien. Websites worden immers zo gebouwd, dat ze herkend en aanbevolen worden door Google. Als het bedrijf zijn concurrenten niet bijhoudt, zullen bijvoorbeeld Microsoft en OpenAI ook aansprak maken op de dominante positie. Ook al lijken de nieuwe functies van Google op die van OpenAI, beide bedrijven hebben grote sprongen gemaakt en bieden baanbrekende functies die de manier waarop we het internet gebruiken misschien wel voor altijd veranderen. Het is afwachten wanneer welke optie verschijnt en hoe alle nieuwe functies bevallen. Welke nieuwe tool zou jij het liefst nu al proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe AI tools
Met de Dream Machine van Luma AI maak je realistische video's van afbeeldingen en tekst!
Met NotebookLM krijg je snel inzicht in je documenten. Maak samenvattingen, stel vragen of brainstorm samen over een creatief project!
Of je een beginner of een professional bent, met Kaggle leer je alles over data science en machine learning.

Alle rechten voorbehouden, AIpunt.nl - 2023